Videospeler inladen...

Gentse Feesten afgelopen: 1,3 miljoen bezoekers, veel zon en weinig afval

1,3 miljoen bezoekers, veel zon, veel te zien en tegelijk weinig afval en noemenswaardige incidenten. Zo vat feestenburgemeester Christophe Peeters de 175e editie van de Gentse Feesten samen.

De Gentse Feesten eindigen traditioneel met dj's en veel Irish Coffee op de Vlasmarkt, vlak bij Sint-Jacobs. Nog honderden mensen drinken en dansen er tot 10 uur. Daarna begint de afbraak en de opkuis.

Toch hebben de veeg- en ophaalploegen van Ivago minder werk dan vorige jaren. Er is een kwart minder veegafval. De straten en pleinen liggen er opvallend properder bij dan vroeger. Dat is een gevolg van het nieuwe systeem met herbruikbare bekers. Er waren wel kinderziektes en misverstanden, daarom zal Gent voor volgend jaar een meer eenduidig systeem uitdenken, waardoor bezoekers de herbruikbare bekers makkelijker kunnen teruggeven. Ook de aankleding van de pleinen tussen de historische gebouwen zal de stad herbekijken. 

"Maar voor het overige waren het schitterende feesten", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters. "Zware incidenten werden niet gesignaleerd, de sfeer was prima, en dat was aan de feestgangers te danken. Onder de 1,3 miljoen bezoekers waren er ook meer Gentenaars", zegt hij. "Met de vuurspuwende draak en meer Gentse optredens, maakten we de Gentse Feesten weer wat Gentser". 


 

vuile straat op Gentse Feesten

De 175ste Gentse Feesten waren voor Christophe Peeters wellicht de laatste als feestenburgemeester. Tenzij de kiezer er op 14 oktober anders over beslist. "Veiligheidsvergaderingen 's ochtends, verplichtingen en zelf wat feesten tot 's avonds laat: het is zwaar maar goed geweest", zegt hij, "het waren 6 fantastische jaren waar we trots kunnen op zijn".

kasto80

Meest gelezen