Gratis water in Roksem voor landbouwers

Je hebt zo van die mensen met een gouden hart. Zo is er bijvoorbeeld Noël Senesael uit Roksem bij Oudenburg. Op zijn gronden ligt er een immense waterput van 16 hectare. Die wordt normaal gezien gebruikt om op te watersporten. Maar nu mogen landbouwers er water komen halen voor hun gewassen en dieren.

Noël Senesael (75) uit Oudenburg stelt zoals vorig jaar zijn waterput 'De Kluiten' langs de Zeeweg in Roksem - in de volksmond "de Senesaele put" - open voor landbouwers. Zo lang de droogte aanhoudt en het pompverbod uit onbevaarbare waterlopen geldt, mogen ze bij hem water komen halen voor hun akkers en dieren. "Ik doe dit met plezier. In tijden van droogte is dit het minste wat ik voor de boeren kan doen. Het is hun broodwinning", zegt Noël.

Volgens een besluit van de gouverneur mogen landbouwers er in totaal 32.000 kubieke meter water capteren, tot de droogte voorbij is. "Ik vraag enkel dat het waterpeil niet meer dan twintig centimeter daalt om de waterkwaliteit niet te doen afnemen. Maar zo'n vaart zal het niet lopen. De put is 16 hectare groot en vorig jaar minderde het peil met enkele vingerdiktes", vertelt Noël, wegenwerker.

Middenkustpolder

De private waterplas langs de Zeeweg is normaal gezien ontoegankelijk, uitgezonderd voor leden van de waterskiclub en geregistreerde jetskiërs op afgesproken dagen. Landbouwers die er water willen halen, moeten eerst contact opnemen met de Middenkustpolder via info@middenkustpolder.be of 059 27 84 77

Meest gelezen