Videospeler inladen...

Al 80 doden bij bosbranden rond Griekse hoofdstad Athene

Rond de Griekse hoofdstad Athene woeden twee grote bosbranden. Daarbij zijn al zeker 80 doden gevallen. Dat zegt de brandweer. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft iets voor 19 uur vanavond bevestigd dat er ook een Belg bij de dodelijke slachtoffers is.

Griekenland kreunt onder de bosbranden. Het gaat om de ergste branden in 10 jaar. De overheid van Attica, het district waartoe Athene behoort, heeft de noodtoestand afgekondigd in heel het gebied. Griekenland heeft ook andere Europese landen om bijstand gevraagd. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een bezoek aan Bosnië onderbroken.

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

De tol van de branden is ontzettend hoog: er zijn al minstens 80 doden. Vooral het kustplaatsje Mati werd zwaar getroffen. Het Rode Kruis vond daar op nog geen 30 meter van de kustlijn tientallen slachtoffers. Er zijn ook meer dan 170 gewonden en heel wat vermisten. Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen. Tsipras heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd voor de vele tientallen doden.

(Lees verder onder de foto.)

Er woeden nog twee grote brandhaarden, ten oosten en ten westen van Athene. "Het zijn bosbranden in een dichtbevolkt gebied. Het vuur greep snel om zich heen. Mensen raakten niet meer weg, zagen niet waar ze naartoe moeten", vertelt correspondent Bruno Tersago in Athene. 

"Op een aantal plaatsen in de buurt zitten mensen vast op het strand, al zijn de meesten intussen geëvacueerd." Reisorganisator TUI heeft gisteren 30 Belgische toeristen weggehaald uit een hotel waar de vlammen te dichtbij kwamen. Er wordt nog bekeken of die mensen in Griekenland kunnen blijven, of terugkeren.

In de havenstad Rafina stromen schepen toe die inwoners en toeristen hebben geëvacueerd die voor de vlammen waren gevlucht naar de stranden en de zee. Ze worden opgewacht door ongeruste familie en kennissen.

OPROEP: bent u in Griekenland en kunt u getuigen over de bosbranden, neem dan contact op via oproep@vrtnws.

(Lees verder onder de kaart.)

Drieduizend mensen op de vlucht

Woningen en auto's zijn in vlammen opgegaan en drieduizend mensen zouden hun huis moeten verlaten. De brandweer krijgt versterking uit andere regio's in Griekenland, maar blusvliegtuigen worden gehinderd door de sterke wind. Ook treinverbindingen zijn verbroken.

Die wind jaagt ook het vuur aan in de erg droge dennenbossen in de buurt. Er hangt ook een grote rookwolk tot boven de hoofdstad Athene. '"Er was sprake van windkracht acht. De wind ging ook alle kanten uit, wat het bluswerk nog extra moeilijk maakte", aldus Bruno Tersago.

De harde droge wind ging echt alle kanten op, wat het blussen extra moeilijk maakte

Bekijk hieronder enkele foto's van de branden in Griekenland.

AFP or licensors
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VIDEO: Zware bosbranden hebben in Griekenland al aan tientallen mensen het leven gekost. De schade is enorm.

Videospeler inladen...

Meest gelezen