Videospeler inladen...

Ook Nederland kreunt onder de hitte: nationaal Hitteplan geactiveerd

De Nederlandse overheid heeft vanmorgen het Nationaal Hitteplan geactiveerd door het aanhoudende warme weer. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op tot rond de 30 graden. Ook 's nachts wordt niet veel kouder dan een graad of 20. In de kleurcode van het KNMI betekent dat code geel.

Het RIVM laat het hitteplan ingaan bij aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden. Volgens het instituut zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning.

Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon. "Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden", waarschuwt het.

Gisteren stuurde het KMI in ons land een "hittewaarschuwing" uit. In verschillende regio's geldt vanaf dinsdag code oranje.

Meest gelezen