Jan de Groen

Nederlandse hyperloop tweede in wedstrijd Elon Musk

De “Delft Hyperloop” van de TU Delft is op de tweede plaats geëindigd in de wedstrijd van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, in Californië. Een hyperloop is een snelle “vacuümtrein”. 

Ze waren met 37, de studenten van de Technische Universiteit Delft om mee te doen aan de hyperloopwedstrijd met een futuristische capsule waaraan ze jaren hebben gewerkt. Ze eindigden op de tweede plaats. Maar de snelheid van de "Delft Hyperloop" viel tegen: door een ontwerpfout in de motor ging de shuttle maar 142 kilometer per uur, in plaats van de beoogde 450. Het Nederlandse team is toch erg tevreden en trots. Elon Musk had vooral lof voor hun passagierscapsule.

Duits wereldrecord

De winnaar van de wedstrijd is een team van de Technische Universiteit München. Hun hyperloop haalde in de buis van 1,2 kilometer een snelheid van 466 kilometer per uur, een nieuw wereldrecord. De maximale snelheid totnutoe bedroeg 383 kilometer.

SpaceX van Tesla-baas Elon Musk is niet enkel met ruimtevaart bezig, maar ook met snellere verplaatsingen op aarde.  In de Californische woestijn heeft zijn bedrijf een testparcours gebouwd: een buis van 1,2 kilometer lang met een diameter van een kleine twee meter. Onderzoeks- en ontwikkelingsteams van universiteiten over de hele wereld worden uitgenodigd om daar hun hyperloop-shuttles te testen. Voor het derde jaar op rij was er een wedstrijd, dit jaar met als enige criterium: maximale snelheid.  Het team van TU Delft  werd eerder al tweede met het ontwerp van hun pod.

Zelf heeft Musk plannen om een eigen Hyperloop One te bouwen, met een snelheid half zo groot als die van het geluid, zo'n 600 kilometer per uur.  Volgens Elon Musk is de hyperloop het transportmiddel voor de toekomst voor afstanden tot 1500 kilometer. Hij droomt onder meer van een hyperlooptunnel tussen New York en Washington DC.

Hoe werkt een hyperloop?

Een hyperloop is een ondergrondse buis met een heel kleine luchtweerstand, waar een shuttle magnetisch doorheen wordt gestuwd tegen hoge snelheid. Een verplaatsing van Amsterdam naar Parijs zou in een half uurtje mogelijk zijn. 

Meest gelezen