Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

New York Daily News moet voortaan met halve redactie verder

Bij de krant New York Daily News sneuvelt de helft van de redactie. Dat heeft het moederbedrijf van de krant meegedeeld. Nochtans heeft de krant de voorbije jaren al een resem collectieve ontslagen ondergaan. Door AFP gevraagd of de krant op die manier nog "news" kan publiceren, weigerde persgroep Tronc te antwoorden.

"Als je de democratie haat en denkt dat plaatselijke overheden best zonder controle en ondoorzichtig functioneren, dan is het vandaag een mooie dag voor U", tweette hoofdredacteur Jim Rich afgelopen nacht. De man noemt zich voortaan "een gewone gast die vanuit zijn luie zetel ziet hoe de journalistiek sterft door verstikking".

Volgens de krant New York Post telde de redactie van het Daily News voor het nieuws van de halvering nog maar 85 werknemers. De nieuwe ontslagenreeks volgt een jaar nadat het blad -voor één dollar- was opgekocht door Tronc, eigenaar van onder andere de Chicago Tribune en The Baltimore Sun.

"Ze willen meer inzetten op breaking news, dus dat ze mij en mijn breaking news-team ontslaan houdt dus volop steek", zegt pas ontslagen Todd Maisel laconiek. "Wie maakt deze beslissingen eigenlijk?" 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verlies van 20 à 30 miljoen dollar

Amerikaanse media melden dat de Daily News tegen een jaarlijks verlies van tussen 20 en 30 miljoen dollar moest opboksen. De krant zat ook geprangd tussen de concurrenten New York Times, die een groot lezerspubliek heeft buiten de Big Apple, en de New York Post, die agressief tewerk gaat om zich meer armslag te veroorloven. The Post is dan ook in handen van News corps, de groep van zakenman Rupert Murdoch.

De Daily News had, sinds zijn oprichting in 1919, de reputatie van strijdvaardige, maar eerder apolitieke journalistiek. Sinds de presidentsverkiezingen ontpopte de krant zich, zoals vele andere, tot een anti-Trumpbastion. De krant heeft in haar geschiedenis verschillende Pulitzerprijzen gewonnen, dat zijn zowat de meest prestigieuze journalistieke prijzen.

Sinds het nieuws van de ontslagen bekend is gemaakt, is de krant op Twitter gestart met de hashtag #SupportLocalJournalism. Daarmee geven ze voorbeelden waarom volgens hen regionale journalistiek belangrijk is.

Meest gelezen