Videospeler inladen...

Hittegolf slaat wereldwijd toe: bekijk hier waar

Niet alleen België kreunt onder de hitte, op verschillende plaatsen in de wereld stijgen de temperaturen naar recordhoogtes. In Japan werd de hoogste temperatuur ooit gemeten en zijn er al meer dan 40 doden gevallen door de hitte. In Zweden heeft de hitte tot meer dan 80 bosbranden geleid en in Griekenland blijft de Acropolis omwille van de hitte vandaag en morgen dicht. 

Japan

In Japan werd vandaag de hoogste temperatuur ooit gemeten. Het kwik klom er tot 41,1 graden Celsius in Kumagaya, een stad die ongeveer 65 kilometer ten noordwesten van Tokio ligt. Het vorige record dateert van augustus 2013, toen werd er 41,0 graden Celsius gemeten in Ekawasaki, een dorpje op het eiland Shikoku. 

De extreme warme en vochtige lucht leidt al twee weken lang tot recordtemperaturen. Er zijn al meer dan 40 mensen gestorven door dit extreme weer. Ook Noord- en Zuid-Korea worden getroffen door de hittegolf. In Zuid-Korea zijn al zo’n 10 mensen het slachtoffer geworden van de warmte. Verwacht wordt dat het ergste van de hittegolf na deze week voorbij zal zijn.

2018 Kyodo News

Verenigd Koninkrijk

Ook Engeland kreunt onder de hitte. Het wordt de warmste week van het jaar. In Londen wordt ook de warmste dag in drie jaar tijd verwacht. De weersvoorspellingen geven aan dat het kwik kan stijgen tot 35 graden Celsius. Tijdens de huidige hittegolf lagen de temperaturen ongeveer 10 graden hoger dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

In Schotland kunnen de temperaturen stijgen tot 25 graden Celsius, in Wales tot 26 graden, en in Noord-Ierland verwacht men dat het kwik 24 graden Celsius zal halen. 

De brandweerdiensten dringen er bij de mensen op aan om onder meer spiegels en glazen voorwerpen uit direct zonlicht te leggen omwille van het brandgevaar. Het nationaal weerkundig instituut vraagt om de huizen zo koel mogelijk te houden door de ramen overdag te verduisteren en eventueel te sluiten. Ze raden aan om de ramen vooral ’s avonds en ‘s nachts te openen wanneer het koeler is. 

St. James's Park
AP2009

Zweden

2018 Mats Andersson

In Zweden blijven de natuurbranden zich uitbreiden door de wekenlange hittegolf. Het land wordt geteisterd door de zwaarste bosbranden in tientallen jaren. Intussen is er ongeveer 20.000 hectare getroffen en zijn er meer dan 80 bosbranden.

Zweden krijgt sinds enkele dagen hulp van Europa. Polen leverde 140 brandweerlui met 44 bluswagens, Duitsland en Litouwen leenden helikopters, Frankrijk en Italië hebben elk twee blusvliegtuigen gestuurd. Voorlopig vielen er nog geen doden of gewonden maar uit voorzorg worden bewoners in de buurt van brandhaarden wel geëvacueerd. 

Maja Suslin

Finland

In het Finse Lapland, een plek die je eerder zal associëren met sneeuw en rendieren, heeft de hittegolf eveneens toegeslagen. Vorige week werd er de hoogste temperatuur in meer dan 100 jaar opgemeten. Het kwik steeg er tot 31,8 graden Celsius. Het vorige record werd vastgesteld in 1914 en bedroeg 31.7 graden. Maar Lapland wordt ook getroffen door verschillende bosbranden. De brandweermannen zijn dag en nacht bezig met het bestrijden van deze branden. 

Lehtikuva

Griekenland

Intussen heeft Griekenland hulp aan de Europese Unie gevraagd om drie grote bosbranden in de buurt van de hoofdstad Athene te bestrijden. De hevige wind wakkert het vuur aan in erg droge dennenbossen, duizenden mensen zijn er op de vlucht geslagen en auto's en woningen zijn in de vlammen opgegaan.

De grootste vuurhaard is er in Kineti, ten westen van Athene op de landengte naar de Peloponnessos en Korinthe. In Penteli ten zuidoosten van Athene zijn zomerkampen met kinderen ontruimd. Die brand breidt zich uit naar de havenstad Rafina in het oosten van het schiereiland Attica. In de buurt moesten mensen van het strand worden gered met boten. Er woedt ook een derde brand ten zuiden van Athene. Ook op het eiland Kreta zijn bossen en velden in de vlammen opgegaan.

In de hoofdstad zelf hebben de autoriteiten besloten om de archeologische site van de Acropolis te sluiten om bezoekers en medewerkers te beschermen tegen een hitteslag. Gisteren ging de site om 13 uur dicht, normaal blijft die tot 20 uur open. Ook vandaag blijft de site dicht. Ook op het eiland Kreta zijn bossen en velden vernield door branden.

Griekse media vroegen aan de bevolking om zo weinig mogelijk buiten in de zon te komen, lichtgekleurde katoenen kleding te dragen, heel veel water te drinken en alcohol en frisdranken te vermijden. Dinsdag zou de temperatuur dalen naar normale waarden voor deze tijd van het jaar,  namelijk zo’n 36 graden. 

AFP or licensors

Meest gelezen