foto Bart Van Camp

Nieuw soort nachtvlinder ontdekt op campus VUB Etterbeek

Onderzoeker Bart Van Camp ontdekte bij een nachtelijke meting een soort nachtvlinder die tot nu toe niet was opgemerkt in de Benelux.  Dat gebeurde midden in de stad, op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek.

Onderschat de natuur in de stad niet: op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek is de Gelechia Sestertiella aangetroffen, een soort mot die nog nooit is gezien in België, Nederland en Luxemburg. Ze heeft ook nog geen Nederlandse naam. De campus van de VUB omvat naast universiteitsgebouwen ook nogal wat groen, zowel grasland als ruigere stukken.

110 verschillende soorten

Nachtvlinderonderzoeker Bart Van Camp zette twee mottenvallen uit in Etterbeek. Hij ving alles samen 110 verschillende soorten. Dat is nog iets meer dan de 96 soorten die hij vorige maand telde in het stadsbosje achter de VRT-gebouwen in Schaarbeek.

Alles samen bestaan er 2500 soorten nachtvlinders, tegenover amper 60 soorten dagvlinders. Bij nagenoeg elke vangst treft de onderzoeker nieuwe soorten aan, die nog niet eerder zijn opgemerkt in een bepaald gebied. Maar er blijft nog veel onduidelijk over het leven, het voorkomen of bijvoorbeeld de vliegroutes van de motten. 

Natuur om de hoek

"Het is ongelooflijk welke diversiteit er te vinden is in groene eilandjes in de stad, zoals de VUB-campus. Maar het is nog ongelooflijker dat bijna niemand dat beseft. We moeten niet alleen inzetten op meer wetenschappelijk onderzoek naar stadsecologie, we moeten de mensen ook tonen wat voor moois er te vinden is aan hun achterdeur, in de straat of in de stad", zegt Van Camp. Zijn waarnemingen zijn te vinden op www.mottenvanger.be.

De VUB heeft al enkele jaren extra aandacht voor biodiversiteit. De Brussels Health Campus in Jette, gelegen vlakbij het Laarbeekbos en de moerassen van Jette en Ganshoren, werd zelfs aangeduid als Natura 2000-gebied. Op de campus Jette leeft onder meer een zeldzame inheemse ringslang.

Meest gelezen