NMBS verkoopt nu ook tickets via Facebook Messenger

Bij de NMBS kunnen jongeren vanaf nu ook een ticket kopen via Facebook Messenger. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Voorlopig werkt het systeem alleen voor een Go Unlimited pas, een formule voor tieners en jonge twintigers die tijdens schoolvakanties een week of maand onbeperkt met de trein willen reizen. 

Jongeren gebruiken Facebook meerdere keren per dag en dus een ideale manier om iets te promoten, moeten ze bij de NMBS gedacht hebben. Zo wil de NMBS aan -26-jarigen tickets verkopen via Facebook Messenger 

Voorlopig werkt het systeem alleen voor een Go Unlimited pas, een formule voor tieners en jonge twintigers, waarmee ze een week (15 euro) of een maand (25 euro) tijdens schoolvakanties onbeperkt met de trein kunnen reizen.

Het werkt heel eenvoudig, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. "Via een chatbot op Facebook Messenger, kun je een Go Unlimited ticket aankopen. De chatbot, genaamd Céline is een geautomatiseerde gesprekspartner waarbij je al je vragen kan stellen over het treinticket, en je kan het ticket ook meteen aankopen. Om het te finaliseren word je doorgestuurd naar de betalingspagina. Je krijgt je ticket dan te zien via Facebook Messenger, en op die manier kan je het tonen aan de treinbegeleider."

Het gaat om een proefproject, maar als de formule aanslaat zal de NMBS de dienst uitbreiden en ook andere tickets verkopen via Facebook Messenger.

Deze zomervakantie werden via Messenger al 1.500 Go Unlimited-tickets gekocht. Vorig jaar werden in totaal 83.000 van die tickets verkocht. De NMBS wil ook de aankoop van tickets via de website of de app verder opdrijven. 

Online verkoop stimuleren

De NMBS wil ook de aankoop van tickets via de website of de app verder opdrijven. Momenteel wordt ongeveer 40 procent van de tickets aan het loket of bij de treinbegeleider gekocht, meer dan 50 procent via de automaten, en ongeveer 10 procent online.

"We hebben de affiches in de stations waarop gewezen wordt op de mogelijkheden om online tickets te kopen, en op onze vernieuwde website is het ook eenvoudiger om tickets te kopen", zegt Temmerman. Daarnaast heeft NMBS de ambitie om ook het aankopen van tickets via de app eenvoudiger te maken, bijvoorbeeld door ook via de Bancontact-app betalingen mogelijk te maken.

Meest gelezen