Oudste opname David Bowie gevonden in broodmand

Een demotape uit 1963 van "The Konrads", de eerste band van David Bowie, wordt later dit jaar geveild.  Het zou de allereerste opname van zijn stem zijn ... die geweigerd werd door de platenfirma.

Zestien was Bowie in 1963; hij heette toen nog David Jones en hij was de saxofonist van het combo "The Konrads". Voor de opname van  het nummer “I never dreamed” was hij uitzonderlijk de zanger. Platenmaatschappij Decca nodigde de band uit voor een auditie, maar het kwam niet tot een contract.

David Jones speelde en zong begin jaren 60 ook in andere bandjes als "The Lower Third" of "The King Bees". Enkele jaren later begon hij aan een solocarrière onder de naam David Bowie. Er was namelijk al een Davy Jones in muziekland, bij de groep "The Monkees". In 1969, het jaar van de eerste mens op de maan, stormde Bowie gracieus de muziekgeschiedenis binnen met het nummer "Space Oddity". 

foto Omega Auctions

Op de zolder van de gitarist

David Hadfield, toentertijd de drummer van de band "The Konrads", vond de opname bij een verhuis op zijn zolder, in een oude broodmand. In september wordt de demo geveild in Groot-Brittannië, samen met andere memorabilia uit de prilste Bowiejaren. Gehoopt wordt op een verkoopprijs van 10.000 pond. Een stukje van "I never dreamed" is hier onder te beluisteren.

David Bowie werd een van de belangrijkste en interessantste sterren uit de populaire muziek. Met zijn stijl en vele gedaanteverwisselingen had hij grote invloed. De lijst met wereldnummers is eindeloos: "Ziggy Stardust", "Life on Mars", "Diamond dogs", "Heroes", "Young Americans", "Scary monsters", "Let's dance" ...

In januari 2016 overleed David Bowie aan kanker. Amper enkele dagen daarvoor had hij zijn muzikale testament uitgebracht: “Blackstar”.

Meest gelezen