Videospeler inladen...

Terugblik op de zomer van 1976: "De heide helpen blussen? Hij moest mijn moeder helpen bevallen!"

"We naderen geleidelijk aan de grote droogte van 1976." Die woorden van weerman Frank Deboosere brachten bij velen onder jullie herinneringen naar boven van die legendarische zomer van langdurige hitte en droogte. Op onze Facebookpagina  stromen die herinneringen binnen en wij lijsten de meest opvallende voor u op.

Anne - Ik was 14 jaar in 1976, bijna ieder dag ging ik zwemmen,  genoot ik van heerlijke muziek! Abba met "Dancing queen", "In Zaire", Bryan Ferry met "Let's stick together" , "La ballade des gens heureux" van Lenorman...... Fantastisch jaar.

Pascal - "Ik was toen 11 jaar. Wat ik wel nog weet is dat er in '76 opvallend veel onweders waren tijdens de zomermaanden en meestal 's avonds en 's nachts. Een heerlijke tijd was dat, toen iedereen in de straat buiten zat om met elkaar te keuvelen. Je moet dat nu eens doen."

Annelies - "Ik ben geboren eind mei in 1976 en volgens de verhalen die ik over mijn geboorte hoorde stond de Kalmthoutse heide in brand en wou mijn papa - die lid was van de vrijwillige brandweer in Brasschaat - gaan helpen blussen maar dit was buiten mijn moeder gerekend die haar man bij de bevalling wilde hebben."

Mijn pa wilde de heide blussen, maar dat was buiten mijn moeder gerekend die hem nodig had voor de bevalling

Annelies

Lieve- "Ik was zwanger van mijn oudste zoon en ik leek een olifant. Mijn arts dacht dat ik zwanger was van twee kinderen. Ik liep in bikini binnen rond en kwam na 9 uur en voor 17 uur niet buiten. Daarna zocht ik verkoeling in een openluchtzwembad. Maar de winter die volgde was ook niet mis. We woonden in een oude boerderij en kregen die niet warm gestookt met kachels en open haard. Op slaapkamers waren ijsbloemen zichtbaar op de ruiten.

Romain - 1976 is het jaar dat wij getrouwd zijn.  We mochten werken van 6 uur tot 14 uur. Dat was perfect, want dan hadden we genoeg tijd om de bruiloft in elkaar te steken.  Op 27 augustus, 's middags, stortregende het. De trouwfoto's konden pas 's anderdaags genomen worden..

Net tijdens onze trouw begon het te stortregenen. De trouwfoto's zouden pas de dag nadien genomen worden.

Romain

Caroline -  "Ik was 12. Elke dag zwemmen in de "Halve Maen" in Diest. Zalig. Alleen elke dag op de fiets van Scherpenheuvel naar Diest en terug was wel ver in de hitte. Maar toch superleuke herinneringen."

André - "Blokken onder een loden zon, met de voeten in de frigo op kot en waterballonnengevecht op kot.... en dan komt die Persijn zagen, over nu moet het rijke westen “ook maar eens ondervinden”, toen is mijn “links zijn” gestorven."

Madleen - "Ik Heb hele mooie herinneringen aan de zomer van 1976 ... pas afgestudeerd in Eeklo als kleuterleidster en als beloning met heel ons klasje van 13 - 2-PKtjes met de trein naar een camping aan de Ourthe van La Roche , er stond bijna geen water meer in en konden er zo in liggen zonnen ...wel een beetje verbrand , maar er heerlijke herinneringen aan overgehouden . Moesten er 2-Pktjes dit lezen , heel veel lieve groetjes ! 

Ann Bo - "Ik was 10. Mama en papa gingen toen voor het eerst alleen naar het buitenland op reis naar Italië. Daar zaten ze dan....14 dagen in Italië in de gietende regen terwijl wij aan het puffen waren hier in België." 

Rina - "Ik was zwanger van onze tweeling en ik heb toen heel veel tijd doorgebracht in garage in ligzetel en nog liggen zweten!!! Maar alles is goedgekomen met de baby's."

Ceciel - "Op vakantie nasr Tsjecho-Slowakije en ook daar was het heet. We zijn daar naar een ijsgrot geweest en door het temeratuurverschil werden we allevier snipverkouden. De langdurige autoritten in een daf 66 waren wel een hete uitdaging."

Anne - "Ik was zwanger. Dochter geboren op 2 augustus en die dag viel er een klein beetje regen uit de lucht. Iedereen content."

Chantal - Ik was toen 11 jaar en zat in het gips met mijn voet... vriendjes konden heerlijk zwemmen om af te koelen en ik? Ik zat met een breinaald de jeuk weg te krabben onder mijn gips

Annicq -  "Overdag binnen lezen en naar de tour kijken en 's avonds kwam iedereen buiten en in de eerste warme regen bleven we spelen."

Marleen - "We leefden buiten, speelden in wasmanden met water, aten buiten, zwommen in het kanaal met de honden, we zetten tenten in de tuin en verzonnen massa's waterspelletjes. De achterdeur bleef ook 's nachts open staan om het huis af te koelen. Ik was 12 en vond dit de beste zomer ooit."

Ik was 12 jaar en vond dit de beste zomer ooit

Marleen

Caroline - "Ik weet nog dat de patatten vree duur waren. Mn mama zei wanneer we frietjes aten dat het goudstaafjes waren!"

Om 15 uur is er een VRT NWS Live met weerman Frank Deboosere. Je kan hem dan via onze Facebookpagina vragen stellen over het weer en de droogte van deze zomer.

Meest gelezen