Videospeler inladen...

Toch nog geen algemeen verbod op  stookolieketels tegen 2021

Afgelopen weekend heeft de Vlaamse regering bekendgemaakt dat er een algemeen verbod op de verkoop van stookolieketels zou komen tegen 2021, maar dat blijkt niet te kloppen. Dergelijke ketels zullen enkel worden ontmoedigd bij nieuwbouw en renovaties.

Er komt dus in 2021 nog geen algemeen verbod op de verkoop van stookolieketels, want Vlaanderen blijkt niet bevoegd te zijn voor zo'n verbod. "Een verbod is federale materie", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) aan VRT NWS.

De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) had gisteren nog verbolgen gereageerd op het verbod. "Ik denk dat men had begrepen dat er een algemeen verbod zou komen, dat is een communicatie die niet 100 procent correct was", geeft Tommelein toe.

Vlaanderen wil sneller gaan en gaat vanaf 2021 dergelijke ketels ontmoedigen bij nieuwbouw en renovaties

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, Open VLD

"In het energiepact met de andere regeringen is overeengekomen om stookolieketels uit te faseren tegen 2035", zegt Tommelein voorts. "Vlaanderen wil sneller gaan en gaat vanaf 2021 dergelijke ketels ontmoedigen bij nieuwbouw en renovaties." De Vlaamse regering gaat ook aan de federale vragen om sneller dan 2035 te gaan. "De Vlaming moet beseffen dat fossiele brandstoffen zullen verdwijnen."

Meest gelezen