Videospeler inladen...

Affaire-Benalla verhit debat in Frankrijk: wat is de stand van zaken?

Alexandre Benalla, de gewezen veiligheidsmedewerker van president Emmanuel Macron, is door het parket in Parijs officieel aangeklaagd voor geweldpleging in groep. Vorige week werd hij geïdentificeerd als de man die tijdens een 1 mei-optocht rake klappen uitdeelt aan enkele betogers. Macron zelf blijft er intussen publiekelijk het zwijgen toe doen, al heeft hij wel een reorganisatie van zijn privékabinet bevolen.

In Franse media circuleerden al een hele tijd beelden van de 1 mei-optocht in Parijs. Een man met politiehelm en -armband deelde enkele rake klappen uit aan betogers. De krant Le Monde slaagde er vorige week in de man te identificeren: Alexandre Benalla, lid van het veiligheidsteam van president Macron. Hij was er als waarnemer en niet in een veiligheidsfunctie.

Benalla werd in eerste instantie enkel voor 15 dagen geschorst, maar dat veroorzaakte een storm van protest. Vrijdag werd de man alsnog ontslagen. Ook van Vincent Crase, een medewerker van Macrons partij, was op de beelden te zien hoe hij zich misdroeg.

Het gerecht heeft dit weekend zijn onderzoek voortgezet, de zaak is intussen overgedragen aan een onderzoeksrechter. Wat is de laatste stand van zaken?

  • Alexandre Benalla in beschuldiging gesteld
    Het parket van Parijs heeft Benalla zondagavond officieel in beschuldiging gesteld. Er zijn vijf tenlasteleggingen: geweldpleging in groep, inmenging in het uitoefenen van een publiek ambt, zich onrechtmatig voordoen als een politieagent, ongeoorloofd gebruik van bewakingsbeelden en schending van beroepsgeheim.
  • Vincent Crase in beschuldiging gesteld
    Het parket heeft Crase in beschuldiging gesteld van geweldpleging in groep, het inmengen in het uitoefenen van een openbaar ambt en verboden wapendracht.
  • Drie agenten in beschuldiging gesteld
    Het parket heeft drie agenten in beschuldiging gesteld van ongeoorloofd gebruik van bewakingsbeelden en het schenden van het beroepsgeheim. Ze zouden de beelden aan Benalla hebben gegeven zodat die de zaak zou hebben kunnen verdoezelen.

Wat met de slachtoffers?

De man en de vrouw die op de beelden klappen kregen, hebben zich intussen ook aangemeld, zij willen gehoord worden door het gerecht.

Wat zegt/doet president Macron (niet)?

De affaire-Benalla doet de kritiek rond president Macron nog wat oplaaien. Hijzelf heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over het gedrag van zijn ex-medewerker, tot ergernis van velen. Tegenstanders zeggen ook dat de president al langer op de hoogte was en de zaak heeft willen verdoezelen.

Gisteren is de kwestie wel besproken in het Elysée. Macron zou er volgens bronnen de zaak als "onaanvaardbaar" bestempeld hebben en beloofd hebben dat er geen sprake kan zijn van straffeloosheid. Hij zou ook de opdracht gegeven hebben om zijn privékabinet te reorganiseren.

Macron zou vooralsnog niet van plan zijn om zich in het openbaar uit te laten over de affaire-Benalla. Hij zou zich volgens een bron pas willen uitspreken "als hij denkt dat dat noodzakelijk is".

Vanmorgen liet regeringswoordvoerder Benjamin Grivaux op radiozender RTL verstaan dat Macron "zeer vastberaden" is om de waarheid te achterhalen. "Hier is er geen doofpotoperatie geweest", zei hij.

Wat doet het parlement?

Minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb moet zich vandaag komen verantwoorden in het parlement. Morgen wordt hij verwacht in de Senaat. Alexis Kohler, de secretaris-generaal van het Elysée, moet zich verantwoorden voor een Senaatscommissie. 

Meest gelezen