Videospeler inladen...

2 doden en 13 gewonden bij schietpartij in Toronto: dader geïdentificeerd

Bij een schietpartij in de Griekse wijk van de Canadese stad Toronto zijn 2 doden en 13 gewonden gevallen. Een van hen is de vermoedelijke schutter, die omkwam tijdens een vuurgevecht met de politie. Het andere dodelijke slachtoffer is een jonge vrouw. Een meisje bevindt zich nog in een "kritieke toestand", verklaarde politiechef Mark Saunders op een persconferentie.

De schietpartij veroorzaakte grote chaos op de drukke Danforth Avenue in de Griekse wijk. Op beelden is te zien hoe een in zwarte kledij gehulde blanke man met een schoudertas een handwapen bovenhaalt op het trottoir en begint te vuren. Hij zou onder meer op een restaurant gevuurd hebben. Getuigen hoorden in totaal meer dan twintig schoten.

De politie heeft de schutter ondertussen geïdentificeerd. Het gaat om een 29-jarige man die in Toronto woont. Hij bracht zichzelf om, toen hij schoten uitwisselde met de politie. 

Volgens politiebaas Saunders is het motief van de schutter nog niet bekend en is het nog te vroeg om te speculeren over terrorisme. Zijn familie zegt intussen dat hij al sinds zijn kindertijd "serieuze mentale problemen" heeft, die hij nooit kon overwinnen, ook al nam hij geneesmiddelen en volgde hij therapie. "We zijn er totaal kapot van dat onze zoon verantwoordelijk is voor dit zinloze geweld en deze dodentol", schreef zijn familie in een brief aan publieke omroep CBC.

Burgemeester John Tory heeft in een persconferentie de bevolking van Toronto opgeroepen om "kalm te blijven" en geen voorbarige conclusies te trekken over de motieven van de schietpartij. Zelf besloot hij wel al dat zijn stad een probleem heeft met vuurwapens. "Veel te veel mensen kunnen te gemakkelijk aan wapens raken", zei Tory. Vorige week nog lanceerde de politie een plan om het wapengeweld in de stad aan te pakken.

Toronto krijgt meer en meer een reputatie op het vlak van wapengeweld, dat voornamelijk wordt toegeschreven aan gangs. Sinds begin dit jaar registreerde de politie al 212 vuurgevechten die alles samen aan 26 mensen het leven kostten. In dezelfde periode vorig jaar stond de teller op 188 vuurgevechten en 17 dodelijke slachtoffers van wapengeweld.

In april werd de Canadese metropool nog opgeschrikt door een dodelijke raid van een bestuurder van een bestelwagen. Hij reed tien voetgangers dood en verwondde veertien anderen tijdens een dolle rit door de stad.

Meest gelezen