Vissterfte in Biestebroekdonk in Anderlecht

Op verschillende plaatsen in het kanaal van Brussel zijn dode vissen aangetroffen. Dit is vooral het geval in het Biestebroekdonk in Anderlecht.

Niet alleen de vissen van het Biestebroekdonk in Anderlecht liggen er levenloos bij, ook andere gemeenten ondervinden dat er plots veel vissen sterven. Volgens Alfred Moens van de Haven van Brussel heeft dit niet enkel te maken met de aanhoudende warmte:  "Het is momenteel bouwverlof, wat maakt dat er heel weinig schepen varen", begint hij. "De vissen hebben zuurstofrijk water nodig om in te overleven, maar door de weinige doorkomst van schepen is er een tekort aan schroefwater, en dus zuurstof".

Droogte

Schepen maken zuurstofrijk water aan door het draaien van de schroeven, maar dat valt nu dus weg. Ook heeft het al erg lang niet meer geregend, waardoor de vissen te lang in hetzelfde water zwemmen: "Het feit dat het al zo lang, zo droog is, maakt ook dat de vissen te weinig vers water krijgen, wat ook een reden is voor de hoge sterfgevallen", besluit Alfred.

Meest gelezen