Videospeler inladen...

"Zoutelande" stoot "Rood" van Marco Borsato van de troon en is grootste Nederlandstalige hit ooit

Het rijk van Marco Borsato is uit: na bijna 12 jaar is "Rood" niet langer het meest succesvolle Nederlandstalige nummer ooit. Voortaan is die eer weggelegd voor "Zoutelande" van de Nederlandse groep BLØF en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert.

Het is de Nederlandse radiozender 3FM die de berekening heeft gemaakt. Elk nummer op de Nederlandse Mega Top 50 krijgt punten. Nummer 1 krijgt 50 punten, nummer 2 49 punten enzovoort. Elke week worden punten uitgedeeld. Het nummer "Zoutelande" staat al sinds eind november in de hitlijsten en heeft zo 1.380 punten verzameld. "Rood" van Marco Borsato had er "amper" 1.369.

Het Nederlandse radiostation heeft op basis van die scores een top-5 samengesteld van de meest succesvolle Nederlandstalige nummers. "Zoutelande" en "Rood" vormen daarin dus de eerste twee plaatsen. "Het is een nacht" van Guus Meeuwis en Vagant sluiten het podium af. De vierde en vijfde plaats zijn respectievelijk voor "Dromen zijn bedrog" van Marco Borsato en "Ik neem je mee" van Gers Pardoel.

Ook in Vlaanderen breekt het nummer "Zoutelande" potten. Vorige week brak het een record omdat het 21 weken lang helemaal bovenaan de Vlaamse Ultratop 50 stond. Het record uit 2016 van het nummer "Horizon" van Tourist LeMC is daarmee gesneuveld. Voor Tourist LeMC was dat record voor "Kvraagetaan" van de Fixkes.

Origineel een Duits nummer

Opmerkelijk is trouwens dat "Zoutelande" geen origineel nummer is. Het is een bewerking van de Duitse hit "Frankfurt Oder" uit 2011 van Bosse en Anna Loos. Beluister dat nummer hieronder:

Vergelijk "Frankfurt Oder" met het nummer "Zoutelande" van de Nederlandse groep BLØF en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert hieronder:

Meest gelezen