Piet den Blanken

207 milieuactivisten vermoord in 2017

Vorig jaar zijn in de hele wereld ruim 200 mensen vermoord omdat ze zich hadden ingezet voor het milieu. Dat is het hoogste aantal ooit, zegt Global Witness. Bijna 2 op de 3 van die natuuractivisten zijn vermoord in Latijns-Amerika. Ze hadden zich meestal verzet tegen de genadeloze woudkap. De opdrachtgevers voor de moorden zijn te vinden in de grootschalige agro-business. Global Witness wil dat de Europese Unie in actie schiet.   

De meeste slachtoffers zijn leiders van lokale gemeenschappen, parkwachters en gewone burgers die zich verzetten tegen woudkap. In Zuid-Amerika moet het oerwoud nog altijd wijken voor de veeteelt, en de productie van katoen, palmolie, soja en rietsuiker. Ook de uitbreiding van de mijnbouw en olie- en gasboringen eisen mensenlevens. De daders zijn dikwijls paramiltaire bendes die hun opdrachten uiteraard elders krijgen, tot uit regeringskringen. 

Het gaat hier alleen om gerapporteerde feiten, Global Witness vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers nog een pak hoger ligt. Voorts gebruiken klimaatcriminelen ook doodsbedreigingen, foltering, pesterijen, cyberattacks, intimidatie, verkrachtingen en rechtszaken om milieubeschermers de mond te snoeren. 

Veel van die landbouwproducten komen ook bij ons in de winkels. Daarom eist Global Witness dat Europa in Latijns-Amerika, Indonesië en de Filipijnen pleit voor respect voor de mensenrechten. De organisatie roept ook consumenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen en geen bloedproducten te kopen. 

Ik dacht dat ik streed voor het behoud van het Amazonewoud, nu besef ik dat ik vecht voor de mensheid

Chico Mendes, Braziliaans activist

Treurige cijfers

Er vielen doden in 22 landen. Brazilië is het gevaarlijkst voor milieuactivisten. Daar gebeurden 57 moorden, een aantal dat fors is gestegen sinds de val van de linkse regering van Dilma Rousseff. Op de Filipijnen moesten 48 mensen hun liefde voor de natuur met hun leven betalen. In Colombia werden 24 activisten omgebracht. Nieuw in de triestige top 10 zijn Mexico en Peru met opeens 15 en 8 slachtoffers. Voorts doen ook Nicaragua, Indonesië, Congo en enkele andere Afrikaanse landen het slecht. In Spanje en Turkije waren er 2 milieumoorden. 

Met gemiddeld 4 doden per week was 2017 het gevaarlijkste jaar ooit voor milieuactivisten

Piet den Blanken

Meest gelezen