Videospeler inladen...

Ambulancier bij de Witte Helmen: "Wij zijn geen terroristen, wij redden levens"

In het zuiden van Syrië vragen honderden reddingswerkers om geëvacueerd te worden naar veiliger oorden. Afgelopen weekend zijn al honderd van die Witte Helmen, zoals ze genoemd worden, via Israël naar Jordanië gebracht. Ze waren actief in rebellengebied, maar nu heeft het leger van president Assad de streek veroverd. De Witte Helmen die nog achtergebleven zijn, vrezen voor hun leven. Onze reporter Majd Khalifeh sprak met een van hen.

De leden van de Witte Helmen die in Syrië zijn achtergebleven, zitten met de vraag "wat gebeurt er nu met ons?". Ze hebben hun lot niet meer in eigen handen en ze zijn bang voor wraakacties van regeringstroepen. 

Majd Khalifeh sprak met Witte Helm Hossein Almasry. Hij wacht nog met zijn vrouw en 5 kinderen op hulp, "maar er zijn geruchten dat het regime geen akkoord wil met ons", weet Almasry. "Assad beschouwt ons als terroristen, maar wij zijn geen terroristen, wij redden levens."

Nu is het dus afwachten. "Het meest realistische scenario is een gedwongen verplaatsing naar het noorden", weet Khalifeh. "Tenzij er natuurlijk iets gebeurt zoals afgelopen weekend."

Meest gelezen