Videospeler inladen...

Hoe ziet de Arco-deal eruit?

Er komt een oplossing voor de 800.000 Arco-coöperanten. De staatsbank Belfius wordt voor 30% geprivatiseerd. En een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de Arco-coöperanten te vergoeden.

Wat moeten coöperanten doen?

Ten laatste vanaf eind oktober zullen Arco-coöperanten op een vergoeding kunnen rekenen. Het gaat om 40 procent van het uitstaande bedrag. Ze kunnen daarvoor terecht bij een kantoor van Belfius.

Hoe wordt de vergoeding gefinancierd?

Om de Arco-coöperanten te vergoeden wordt een fonds van 600 miljoen euro opgericht. Het grootste deel van dat bedrag komt uit de privatisering van Belfius. De bank, nu volledig in handen van de overheid, wordt voor 30 procent naar beurs gebracht. Voorafgaand aan die beursgang, zal Belfius een superdividend uitkeren van ruim 400 miljoen euro.

Beweging.net, het vroegere ACW draagt 35 miljoen euro bij. De vereffening van Arco zal het fonds nog met 89 miljoen euro spijzen. En dan is er nog een commerciële geste van Belfius, goed voor 50 miljoen euro.

Is het zeker dat deze oplossing standhoudt?

De vorige garantieregeling rond Arco mocht niet van Europa omdat die in strijd was met de regels rond staatssteun. De regering benadrukt nu dat ze alleen natuurlijke personen (privé-coöperanten dus) zal vergoeden. Alleen privé-personen en geen bedrijven kunnen er voordeel uit halen, waardoor er technisch gezien geen sprake is van staatssteun, redeneert vicepremier Kris Peeters. Daardoor verwacht Peeters deze keer geen bezwaar uit Europese hoek. 

Maar Mark Delanote, docent fiscaal recht aan de VUB heeft daar bedenkingen bij. “Ook in de verdediging van de garantieregeling heeft de regering geargumenteerd dat het voordeel toekomt aan de individuele coöperanten en niet aan de rechtspersonen op zich. Toen bood men een meer collectief voordeel aan, nu stelt men het voor als een voordeel voor de individuele coöperant. Maar wat is uiteindelijk het verschil? Het lijkt erop dat de oplossing die vandaag voorligt niets anders is dan een omzeiling van de oplossing die door Europa is teruggefloten.” 

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager laat weten dat Europa de regeling wel degelijk moet goedkeuren. De Commissie is in contact met de Belgische overheid en zal de komende weken en maanden de deal onderzoeken, laat de Commissaris weten.

Onze economiespecialist Michaël Van Droogenbroeck analyseerde de Arco-deal in Het journaal, u kan zijn analyse hieronder bekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen