AFP or licensors

Britse premier Theresa May gaat zelf brexitonderhandelingen voeren

De Britse premier Theresa May gaat zelf het voortouw nemen in de onderhandelingen over de brexit met de Europese Unie. De pas aangestelde Britse minister voor de Brexit, Dominic Raab, zal haar assisteren. Raab volgde enkele weken geleden David Davies op, die het niet eens was met de brexit-voorstellen van May. 

Het is al enkele weken duidelijk dat May zelf meer op de voorgrond treedt in verband met de nakende brexit. Enkele weken geleden deed ze zelf voorstellen in verband met een soort zachte brexit, wat heeft geleid tot het ontslag van David Davies en van minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, allebei voorstander van een harde brexit.

"Ik zal de onderhandelingen met de Europese Unie leiden en de staatssecretaris voor de Brexit zal mijn adjunct zijn", schrijft premier May nu in een brief aan het Britse parlement. Dat ze zelf nu ook officieel de touwtjes in handen neemt, is dus niet echt een verrassing.

Hoe dan ook begint de tijd te dringen. In het najaar moet er duidelijkheid komen over een eventueel brexit-akkoord, want op 29 maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk effectief uit de Europese Unie, akkoord of geen akkoord.

Een brexit zonder akkoord lijkt niet echt wenselijk. Minister Raab geeft trouwens zelf aan dat de Britse regering initiatieven gaat nemen om voedselvoorraden aan te leggen. Dat zou in zo'n doemscenario wel eens nodig kunnen blijken, omdat Groot-Brittannië als afzondelijk land nog geen internationale handelsakkoorden heeft gesloten. Nu valt het land nog onder de Europese handelsparaplu.

Meest gelezen