AFP or licensors

Congolese regering kondigt einde ebola-epidemie aan

De Congolese regering heeft het einde aangekondigd van de ebola-epidemie in de Evenaarsprovincie, in het noorden van het land. Die heeft sinds 8 mei het leven gekost aan 33 mensen.

"Na een observatieperiode van 42 dagen, zonder enig nieuw bevestigd geval, en in overeenstemming met de internationale gezondheidswetgeving, kondig ik vandaag, 24 juli 2018, het einde aan van de epidemie van de virusziekte ebola in de Evenaarsprovincie, in de Democratische Republiek Congo", deelt de Congolese minister van Volksgezondheid Oly Ilunga mee.

Volgens Ilunga is deze ebola-uitbraak snel en effectief aangepakt. Daarbij zijn ook 3.300 mensen gevaccineerd, hoewel het vaccin volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bij deze epidemie niet echt een belangrijke rol heeft gespeeld.

Ebola wordt veroorzaakt door een virus en wordt verspreid door vruchtenetende vleermuizen. Van mens tot mens wordt het virus overgedragen via bloed of lichaamsvocht van iemand die besmet is. Wie besmet raakt, krijgt zeer hoge koorts die in een later stadium gepaard gaat met bloedingen. Veel patiënten overlijden  ook aan de ziekte. 

Vier jaar geleden overleden in West-Afrika 11.300 mensen aan ebola. Aan het einde van de uitbraak in Guinee, Sierra Leone en Liberia is een vaccin uitgetest dat bescherming tegen het virus blijkt te bieden.

Meest gelezen