De 5 boeken die het leven van Wouter Torfs hebben veranderd

Voor Wouter Torfs, CEO van schoenenketen Torfs, is lezen vooral een kwestie van bijleren en zichzelf ontwikkelen. Psychologie, filosofie, geschiedenis, daar kan je hem mee bekoren. Dit zijn de vijf boeken die hem de voorbije jaren beïnvloed hebben. 

Wanneer Wouter Torfs zijn lijstje met 5 boeken doorspeelt, valt het onmiddellijk op: de afdeling fictie heeft hij kordaat links laten liggen. "Ik lees al 20 jaar geen fictie meer", beaamt Torfs, al geeft hij wel toe dat hij de bestseller "Het smelt" van Lize Spit toch heeft meegepikt. Het blijft niettemin een uitzondering. "Ik wil in de eerste plaats iets bijleren als ik lees."

De wijsheid die hij daar opdoet, gebruikt hij gretig in het familiebedrijf dat hij al meer dan 30 jaar met succes leidt. "Heart base leadership", ondernemen met het hart, dat is wat hij naar eigen zeggen nastreeft.

1. De verborgen dynamiek van familiebanden - Bert Hellinger

Psychotherapeut Bert Hellinger beschrijft in zijn boek hoe familiebanden ons eigen denken en doen beïnvloeden. Het boek kwam aan bod tijdens een opleiding 'neuro-linguïstisch programmeren' die Torfs volgde. Zo'n opleiding probeert mensen bewust te maken van oude patronen in hun gedrag en denken die hen belemmeren.

"Ik vond dit een eyeopener over familiesystemen", zegt Torfs. "Dankzij dit boek heb ik ook veel geleerd over mijn eigen familie." 

Je wilt wel investeren in het bedrijf en dat doen groeien, maar tegelijk wil je de familie laten genieten van de winst die dat oplevert

Wouter Torfs, CEO van schoenenketen Torfs

En dat inzicht is belangrijk als je, zoals Torfs, een familiebedrijf moet leiden. "In zo'n bedrijf moet je constant een balans zoeken tussen geven en nemen. Want je wilt wel investeren in het bedrijf en dat doen groeien, maar tegelijk wil je de familie laten genieten van de winst die dat oplevert, anders blijft het niet duren."

Het boek bevat ook een gedicht van Börries von Münchhausen, "De gouden bal", dat Torfs enorm raakt, "omdat het gaat over relaties tussen ouders en kinderen, over geven en nemen". "Eenieder gooit glimlachend de gouden bal, maar niemand gooit hem terug naar diegene die hem wierp", citeert hij.

Anderhalf jaar geleden besprak Torfs hetzelfde gedicht nog uitgebreid bij Wim Helsen in "Winteruur". Herbekijk die aflevering hier: 

Videospeler inladen...

2. Good to great - Jim Collins

"Good to great", een boek uit 2001, is een rasecht managementboek én een wereldwijde bestseller. Collins bekijkt daarin waarom succesvolle bedrijven zich onderscheiden van hun concurrenten. "Dit is een iconisch managementboek door zijn eenvoud", vindt Torfs. "Een van de lessen is dat elk bedrijf, elke ondernemer, zijn passie moet ontdekken. Als dat lukt, kom je heel dicht bij de kern. Zo kan je van een 'goed' bedrijf uitgroeien tot een 'geweldig' bedrijf."

We moesten de stap maken van 'de dingen goed doen' naar 'de goede dingen doen'. Dat strategisch denken was een eyeopener voor ons bedrijf

Wouter Torfs, CEO van schoenenketen Torfs

"Voor mij was het boek de aanleiding om na te denken over de strategie van Torfs. We moesten de stap maken van 'de dingen goed doen' naar 'de goede dingen doen'. Dat strategisch denken was een eyeopener voor ons bedrijf. En cruciaal, want hadden we dat niet gedaan - bijvoorbeeld kijken naar de inplanting van onze winkels - dan waren we er nu niet meer geweest."

3. In Europa - Geert Mak

In "In Europa" vertelt de Nederlander Geert Mak de twintigste-eeuwse geschiedenis van ons continent aan de hand van reisreportages die hij maakte in opdracht van NRC Handelsblad. "Eigenlijk geeft Mak ons geschiedenisles. Maar het is fantastisch geschreven", vindt Wouter Torfs. "En heerlijk om het verhaal telkens mee te volgen op de landkaarten die erbij zitten."

"In Europa" is een reisboek en een geschiedenisboek in één. De ideale combinatie voor Torfs, die zelf ook een slokop is van informatie als hij op reis gaat. "Ik vind het erg leuk om de geschiedenis te weten van de plekken waar ik kom."

4. De stroom ingaan. Boeddha’s leven en leer - Samuel Bercholz en Sherab Chödzin

"De stroom ingaan", een boek uit 1993, is eigenlijk een inleiding tot het boeddhisme. Het boek werd samengesteld naar aanleiding van de film "Little Buddha" van Bernardo Bertolluci. "Begin jaren 90 ben ik veel over boeddhisme beginnen lezen", vertelt Torfs. "Dit boek heeft mijn interesse daarvoor opgewekt."

Compassion, medeleven, staat centraal in het boeddhisme. Dat probeer ik toe te passen in mijn rol als ondernemer

Wouter Torfs, CEO van schoenenketen Torfs

Het was vooral de moeder van Torfs die bezig was met boeddhisme en meditatie. "Als tiener had ik vaak de neiging om daar laatdunkend over te doen. Maar later ben ik er mij toch zelf mee gaan bezighouden." Intussen mediteert Torfs zelf al meer dan 20 jaar, het is zijn manier om te ontstressen.

Toch is het niet alleen de meditatie die hem aanspreekt in het boeddhisme. "Compassion, medeleven, staat daarin centraal. Dat probeer ik toe te passen in mijn rol als ondernemer."

5. Verslaafd aan denken - Jan Geurtz

Ook "Verslaafd aan denken" (2013) is een boek dat vertrekt vanuit het boeddhisme. "Jan Geurtz vertaalt oosters boeddhisme in westerse psychologie", legt Torfs uit. "Hij toont ook hoe je daarmee aan de slag gaat in de praktijk. Dit najaar ga ik opnieuw een workshop daarover volgen."

Ooit ben ik meer een missionaris geweest. Maar nu wil ik meer een voorbeeld zijn in de praktijk

Wouter Torfs, CEO van schoenenketen Torfs

"Het centrale inzicht van het boek is dat wij onze gedachten voor werkelijkheid aannemen: ons gepieker, onze angsten. Geurtz toont aan hoe wij daaronder gebukt gaan en hoe wij daar afstand van kunnen nemen."

Het zijn inzichten die Torfs ook in het echte leven probeert toe te passen. Meer op zichzelf dan op zijn medewerkers bij Torfs weliswaar: "Ooit ben ik meer een missionaris geweest", geeft hij lachend toe. "Maar nu wil ik meer een voorbeeld zijn in de praktijk."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen