Emmanuel Macron: "Wat op 1 mei is gebeurd, is erg en voor mij een ontgoocheling en verraad"

De Franse president Emmanuel Macron heeft voor het eerst gereageerd op de ophef over het ongeoorloofde optreden van zijn voormalige veiligheidsagent Alexandre Benalla, op 1 mei. Tijdens een bijeenkomst van parlementsleden van zijn partij had hij het onder meer over verraad en ontgoocheling, maar hij gaf ook toe verantwoordelijk te zijn. 

Op 1 mei pakte Benalla een vreedzame betoger hardhandig aan. Nog opmerkelijker was dat hij dat deed met een politiehelm op, terwijl hij eigenlijk niet eens politieagent is. "Wat er op 1 mei is gebeurd, is erg", zei Macron vandaag tijdens een bijeenkomst van parlementsleden van zijn partij "La République En Marche". "Voor mij betekende het een ontgoocheling en verraad."

Als ze een verantwoordelijke zoeken: hij staat tegenover u. Dat ze hem komen halen. Ik leg verantwoording af aan het Franse volk

Franse president Emmanuel Macron

"Werkelijk niemand in mijn omgeving of op mijn kabinet heeft bescherming genoten of is onttrokken aan de regels, aan de wetten van  de Republiek of aan het recht dat voor alle burgers geldt", aldus Macron. "Als men een veranwoordelijke zoekt, wel de enige verantwoordelijke dat ben ik. Ik heb vertrouwen gehad in Alexandre Benalla, ik heb ook de sanctie tegen hem bevestigd."

"We leven niet in een Republiek van korte lontjes of een Republiek van haat. Je kan niet alleen staatshoofd in goede tijden zijn. Als ze een verantwoordelijke zoeken: hij staat tegenover u. Dat ze hem komen halen. Ik leg verantwoording af aan het Franse volk."

Vervelende staatszaak

De affaire-Benalla doet de Franse politieke wereld op haar grondvesten daveren. Hoewel de feiten dateren van 1 mei ging de bal pas echt goed aan het rollen nadat de krant "Le Monde" een video had gepubliceerd waarop iedereen getuige kan zijn van het optreden van Benalla.

Gisteren is onder meer minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb ondervraagd door een parlementaire commissie, maar hij speelt de bal door naar het Elysée. Tot nu toe had Macron zich in stilzwijgen gehuld, waarvoor hij erg veel kritiek heeft gekregen. 

Meest gelezen