AP

Films van Belgen Lafosse en Palo in wereldpremière op Filmfestival Venetië

De Belgische films "Continuer" van Joachim Lafosse en "Emma Peeters" van Nicole Palo gaan tijdens het Filmfestival van Venetië in wereldpremière. De Franstalige films zijn opgenomen in de nevensectie Venice Days. Het Filmfestival van Venetië vindt plaats van 30 augustus tot 9 september. De Britse actrice Vanessa Redgrave (81) krijgt er een Gouden Ereleeuw voor haar carrière. 

"Continuer", de zevende langspeelfilm van Lafosse (foto bovenaan), is gebaseerd op de gelijknamige roman van Laurent Mauvignier.  Opnieuw gaat het over een conflict binnen een gezin. "Continuer" draait rond een gescheiden moeder (rol van Virginie Efira), die weigert te aanvaarden dat haar zoon op het pad van het geweld is geraakt. Zij probeert de moeder-zoonband aan te knopen door een gezamenlijke, lange reis naar Kirgizië. Daar komt het tot de onvermijdelijke confrontatie. De film komt begin volgend jaar in de bioscoop.

"Emma Peeters" is de tweede film van Nicole Palo, tien jaar na haar debuut "Get born". Het hoofd- en titelpersonage Emma (Monia Chokri) is een vrouw die na tien jaar in Parijs tot de vaststelling is gekomen dat zij nooit haar droom, actrice worden, zal waarmaken. Zij besluit op haar 35e zelfmoord te plegen. Maar dan ontmoet zij een man... Opmerkelijk: in de film is een nevenrol weggelegd voor de inmiddels 71-jarige Andréa Ferréol, bekend van de klassieker "La grande bouffe".

De sectie Venice Days (Giornate degli Autori) is zowat de Venetiaanse variant van de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

De twee Belgische films moeten er opboksen tegen nieuw werk van onder anderen Chloe Sevigny (vooral bekend als actrice), de Oscargenomineerde Canadese Kim Nguyen, de Thaise cineast Pen-ek Ratanaruang, de in de VS wonende Iraanse Shirin Neshat en de Chinees Pengfei

De jury van de Venice Days wordt voorgezeten door de Iraanse cineaste Samira Makhmalbaf. Voor de winnaar is een bedrag van 20.000 euro weggelegd. 

Morgen wordt tijdens een persconferentie in Rome ook het officiële competitieluik van de Mostra voorgesteld. 

Gouden Ereleeuw voor Vanessa Redgrave

De Britse actrice Vanessa Redgrave (81) zal in Venetië een Gouden Ereleeuw krijgen voor haar hele carrière. 

AP

Redgrave won een Oscar voor beste nevenrol voor haar prestatie in "Julia" (1977) van Fred Zinnemann. In haar carrière speelde zij mee in meer dan honderd films, waaronder Michelangelo Antonioni's art-househit "Blow up"' (1966).

Voorts was zij Anna Boleyn in "A man for all seasons", Guinevere in "Camelot" en danseres Isidora Duncan in "Isadora". Voor "Isadora" werd zij in 1969 in Cannes bekroond als beste actrice. In Venetië viel zij in 1994 in de prijzen als beste nevenrol in de film "Little Odessa".

Festivaldirecteur Alberto Barbera prees Redgrave wegens haar "gevoelige, oneindig verscheiden filmvertolkingen" en haar "natuurlijke elegantie, aangeboren verleidingskunst en buitengewoon talent". Eerder hadden de organisatoren al bekendgemaakt dat de Canadese cultregisseur David Cronenberg, vooral bekend om zijn horrorthrillers en sciencefictionprenten, ook op een Gouden Ereleeuw mag rekenen.

Meest gelezen