Hoge ozonwaarden op 5 plaatsen in Vlaanderen

Op 5 plaatsen in Vlaanderen is de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter overschreden. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu verwacht de volgende dagen nog overschrijdingen en mogelijk nog hogere concentraties.

In de Limburgse gemeenten Bree en Gellik (Lanaken), in Aarschot, Schoten en Idegem (Geraardsbergen) zijn ozonwaarden gemeten van meer dan 180 microgram per kubieke meter. Dat is een overschrijding van de Europese informatiedrempel. Dat wil zeggen dat mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging, ouderen, mensen met ademhalingsproblemen en kinderen, best niet te veel inspanningen doen.
Hoge ozonconcentraties kunnen leiden tot kortademigheid, hoest, pijn op de borst, benauwdheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Landelijk

Dat de hoge concentraties vooral in landelijke gebieden zijn gemeten heeft met scheikunde te maken. Ozon ontstaat door de inwerking van zonlicht en warmte op uitlaatgassen. Maar die gassen bevatten zowel stoffen die ozon afbreken als stoffen die ozon vormen, legt Frans Fierens uit van Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. “De ozonafbrekende gassen hebben de neiging om te blijven hangen in de steden, waardoor daar meer ozon wordt afgebroken. De ozonvormende gassen komen vanuit de steden vaak overgewaaid naar landelijke gebieden.”

Volgende dagen

Ircel verwacht overigens de volgende dagen nog meer overschrijdingen van de informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter. Donderdag kan zelfs op een aantal plaatsen de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter worden overschreden. Bij zo’n overschrijding kan iedereen hinder ondervinden van de zomersmog.

Meest gelezen