Videospeler inladen...

Honderden vermisten na dambreuk in Laos

Honderden mensen zijn vermist nadat een dam ingestort is in Laos.  De oorzaak van het instorten is nog onduidelijk, maar de lokale media wijzen naar de zware tropische storm die over het gebied trok. Het nationale nieuwsagentschap spreekt al van enkele doden maar dit zou snel kunnen oplopen. Zes dorpen werden al overspoeld door water. De Laotiaanse overheid heeft ondertussen boten ingezet om mensen te evacueren. 

Het gaat om de dam Xe Pian Xe Nam Noy in het Sanamxay-district in de zuidelijke provincie Attapeu. De bouw begon in 2013 en stond onder leiding van Zuid-Koreaanse bedrijven in samenwerking met Thaise en Laotiaanse partners.

Het bedrijf waarschuwde gisteren al dat de situatie extreem gevaarlijk was en dat de inwoners van het gebied rond de dam geëvacueerd moesten worden naar hoger gelegen gebied. Door de tropische regenval liep er al water over de dam heen. Verschillende dorpen zijn nu getroffen door vijf miljard kubieke meter water waardoor minstens 6.600 mensen dakloos zijn.

De Laotiaanse premier Thongloun Sisoulith is onderweg naar het getroffen gebied. Lokale autoriteiten vroegen de overheid en organisaties om noodhulp zoals drinkwater, voedsel, medicijnen en kleding. Er werden ook al boten ingezet om mensen te evacueren.

Batterij van Azië?

Laos is bezig met de bouw van tientallen dammen, vooral aan de rivier de Mekong. Het grootste deel van de energie die in de waterkrachtcentrales opgewekt wordt, is bestemd voor export naar Thailand en andere buurlanden. Hiermee wil Laos de "batterij van Azië" worden.

Milieuorganisaties hebben in het verleden al hun bezorgdheid geuit over de ambitieuze plannen van het land. De dammen zouden ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de fauna en flora en de lokale bevolking die afhankelijk is van de rivieren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen