Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Er is nog genoeg dash aanwezig, maak u geen zorgen"

De drie Vlaamse vicepremiers in de federale regering scharen zich eensgezind achter het bereikte akkoord voor de begroting 2019. Zowel Kris Peeters (CD&V), Jan Jambon (N-VA) als Alexander De Croo (Open VLD) zeiden in "Terzake" dat de regering-Michel wel degelijk bakens heeft verzet. 

Het is ooit wel eens anders geweest: herinner u de tijden van het "kibbelkabinet" waarbij de federale excellenties geregeld vechtend met elkaar over de straatstenen rolden. Vandaag lijkt daarvan niks meer over te blijven. "Het respect voor elkaar is door de jaren heen gegroeid", zegt Jan Jambon (N-VA). "Deze groep vindt elkaar meer en meer, maar het belangrijkste is dat de resultaten er ook zijn", klinkt dat bij Alexander De Croo (Open VLD). Kris Peeters verwijst met een knipoog naar een uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever: ""Er is nog genoeg dash aanwezig, maak u geen zorgen."

Deze regering is begonnen met een tekort van van 3,1 procent en zal na deze oefening aan een tekort van 0,6 procent zitten

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

"Deze regering is begonnen met een tekort van van 3,1 procent (van het bruto binnenlands product, nvdr.) en zal na deze oefening aan een tekort van 0,6 procent zitten", klopt De Croo zich op de borst. Maar had deze regering zich niet voorgenomen om op o procent te eindigen? Jambon wijst op de aanslagen, de asielcrisis en de brexit, die in 2016 de begroting hebben doorkruist.

Peeters stelt zich vragen bij de werkwijze van het monitoringcomité, dat had aangegeven dat er een gat van 2,6 miljard moest wordfen gedicht. Dat bleek volgens hem in realiteit iets minder groot te zijn omdat het moniutoringcomité met een aantal "pertinente elementen" geen rekening had gehouden.  

De Arco-deal kan de toets van  Europa doorstaan

Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

De drie vicepremiers maken zich sterk dat de afspraken uit het bereikte begrotingsakkoord ook zullen worden gehonoreerd. "Omdat ik ervan uitga dat dit een vrij robuust akkoord is", zegt Kris Peeters. "Als je een akkoord maakt, gaat het er niet over om en ander pijn te doen of in een moeilijke situatie te zetten", aldus Alexander De Croo. 

Alledrie hebben ze een "prijs" binnengehaald. De N-VA heeft een arbeidsdeal in de wacht gesleept, waarmee ze meer mensen aan het werk hoopt te krijgen, Open VLD heeft een "go" gekregen voor een vierde telecomspeler op de Belgische markt en CD&V lijkt iets uit de brand te hebben gesleept voor de Arco-coöperanten.

Die zullen echter wel nog wat geduld moeten hebben, want Europa moet nog "ja" zeggen en Belfius moet nog voor deel naar de beurs worden gebracht. "Het plaatsvinden van een beursgang hangt af van de omstandigheden", zegt De Croo. "Als de omstandigheden blijven wat ze vandaag zijn, moet dat voor het einde van het jaar plaatsvinden." Ook Jambon houdt nog een slag om de arm: "We zullen zien." Kris Peeters klinkt zelfzeker: "Dit kan de toets van Europa doorstaan."

VIDEO: herbekijk hieronder de drie vicepremiers Kris Peeters (CD&V), Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen