Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nicaraguaanse president Ortega verklaart onschuld in zeldzaam tv-interview

In een zeldzaam interview steekt de Nicaraguaanse president Daniel Ortega de schuld voor de recente protesten in zijn land op de liberale partijen en Amerikaanse organisaties. "Dat is een campagne van vreselijke leugens die het beeld van Nicaragua en zijn overheid probeert te schaden", waarschuwt hij.

Overal in Nicaragua kwamen de afgelopen maanden mensen op straat om het einde te eisen van het 11-jaar durende regime van Nicaraguaans president Daniel Ortega. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de ooit geprezen revolutionaire held van de moord op 350 mensen sinds het uitbreken van de protesten op 18 april. Vorige week vroeg ook een cohort van dertien Latijns-Amerikaanse landen voor een einde aan het geweld.

Presidentiële onschuld

"Het is nu al een week dat de demonstraties gestopt zijn", meldde president Ortega aan de Amerikaanse nieuwszender Fox News tijdens een uitzonderlijk tv-interview. Hij legde uit dat de afgelopen weken paramilitaire troepen het land blokkeerden en mensen arresteerden en mishandelden.

Op de vraag wie de paramilitaire troepen bekostigde, verklaarde hij nadrukkelijk zijn onschuld: "Die groeperingen worden gefinancierd door liberale politieke groepen die misbruik maken van de situatie. Ook verschillende Amerikaanse organisaties geven geld om zo’n groeperingen te trainen." De president noemde het "een campagne van vreselijke leugens om het beeld van Nicaragua en zijn overheid te schaden." 

Pathologische leugenaar?

In mei was er sprake van vervroegde verkiezingen in het land, maar dat vond de president geen goed idee: "Vervroegde verkiezingen zouden instabiliteit en onzekerheid veroorzaken en de zaken alleen maar erger maken. De geplande verkiezingen van 2021 zullen de toekomst van het land bepalen."

Waarom Ortega net nu een tv-interview toestond, beantwoordde de president als volgt: "We zijn een klein land, maar vragen om respect." Tegenstanders noemen de president een "pathologische leugenaar" die tot alles in staat is om de publieke opinie te manipuleren. José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch Americas, stelt dat het interview een manier is van de president om mensen buiten Nicaragua te verwarren terwijl zijn handelen "wreed en schrijnend brutaal" is. 

Meest gelezen