Pascal Broze

Nog één week tijd voor niet-Belgen om te registreren voor verkiezingen

Niet-Belgen die in ons land wonen, hebben nog één week tijd om zich te registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Het gaat over zowat 400.000 mogelijke kiezers. Niet weinig. Maar velen van hen weten blijkbaar niet dat ze mogen stemmen bij lokale verkiezingen.

Wie van de niet-Belgen mag eigenlijk stemmen? Wel, voor de EU-burgers geldt: 18 jaar zijn én gedomicilieerd zijn in de gemeente. Voor de niet EU-burgers geldt hetzelfde, maar je moet ook een document hebben dat aantoont dat je al 5 jaar wetttig in het land verblijft. Er is ook een verklaring nodig waarin staat dat je het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) onderschrijft, net als de grondwet. En vooral ook: je moet je registreren.

"Men moet zich in de gemeente bij de dienst burgerzaken aanmelden", zegt Didier Vanderslycke van de "ik stem ook"-campagne. "Dat moet gebeuren ten laatste op 31 juli. Dus de deadline ligt over een week."

Er was dit jaar geen enkele campagne van de Vlaamse overheid, merkwaardig

Didier Vanderslycke, campagne "ik stem ook"

Maar een succes is het niet. "Wij gaan uit van 1 op 6 die zich registreert", zegt Vanderslycke. "Het heeft niet alleen te maken met het feit dat mensen zich niet mobiliseren, maar ook omdat er dit jaar geen enkele campagne was van de Vlaamse overheid. Merkwaardig is dat. Want het is in het voordeel van elke partij dat kiezers opdagen. En in totaal spreek je over 400.000 potentiële kiezers, dat is veel."

"Neem nu bijvoorbeeld Dilbeek.  Bij de EU'ers zijn er 2.500 mensen die kiesgerechtigd zijn en er zijn er op dit moment maar 294 geregistreerd. En er zijn 640 niet-EU'ers. Samen maakt dat 3.100 kiezers, dat kan toch wel tellen als het gaat over de zetels. Als je het hen vertelt, zijn ze enthousiast. Soms zelfs ontroerd. Maar té vaak blijkt dus dat ze niet op de hoogte waren. Daarom voeren wij met Orbit intens campagne om hen te motiveren en hen te laten registreren."

Interesse? Meer weten? De site www.ikstemook.be leert meer.

Meest gelezen