Videospeler inladen...

Noord-Korea begint met ontmanteling van lanceerinstallatie

Uit satellietbeelden blijkt dat Noord-Korea is begonnen met de ontmanteling van een lanceerinstallatie in het noordwesten van Noord-Korea. Het nieuws wordt gemeld door de NGO ’38 North’, dat al jaren verdachte activiteiten in Noord-Korea op de voet volgt. Het ontmantelen van de site zou overeengekomen zijn tijdens de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volgens Noord-Korea was de site bij Sohae een civiele lanceerinstallatie, maar volgens de VS werden er ballistische raketten getest. De ontmanteling zou passen in de afspraken die gemaakt zijn tijdens de topontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Na die top kwam er immers veel kritiek dat er weinig concrete afspraken waren gemaakt, of op zijn minst publiek gemaakt.
Eerder deze week verklaarde president Trump op Twitter dat hij tevreden was dat er de voorbije negen maanden geen rakettests meer werden uitgevoerd door Noord-Korea. Volgens president Trump is er ook geen haast in het ontmantelingsproces.  

De voorbije jaren heeft Noord-Korea zes atoomproeven uitgevoerd. De laatste vond plaats in september vorig jaar. Het ging toen om een erg zware waterstofbom. Noord-Korea zou ook over ballistische raketten beschikken.

AFP or licensors

Meest gelezen