Opvallend veel nieuwe, kleine politieke partijen in Gent

Nog iets meer dan 3 maanden en dan zijn het gemeente­raads­verkiezingen. En nu al is in Gent duidelijk dat er opvallend veel nieuwe en kleine partijen opkomen. Het zijn er ondertussen al 9.

Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de vorige gemeente­raadsverkiezingen. In 2012 waren er in Gent maar 4 nieuwe, kleine partijen. Nu zijn het er al 9, en dat kunnen er nog meer worden, want de kieslijsten zijn nog niet definitief. Sommige nieuwe, kleine partijen in Gent hebben opvallende namen als De Spiegel, Stadsgreep en Piss-Off.

De stijging van het aantal nieuwe politieke partijen is geen toeval, zegt professor Herwig Reynaert van de Gentse Universiteit. "Het is een trend die de laatste jaren steeds duidelijker wordt. Er komen steeds meer lokale burgerbewegingen die ook politiek actief worden. Het is voor sommigen zeker een afkeer van de traditionele politieke partijen en de traditionele politiek."

Die traditionele politieke partijen mogen dat stijgend aantal nieuwe partijen zeker niet zo maar negeren. "Het is een duidelijk signaal voor de traditionele politieke partijen", voegt professor Reynaert eraan toe. "Zij zullen moeten proberen om de standpunten van die kleine partijen in hun eigen partij­programma te krijgen zodat ze minder concurrentie ondervinden van die kleinere partijen."

Meest gelezen