Videospeler inladen...

Peeters formeel: "Geen voorafgaand akkoord van Europa nodig voor Arco-oplossing"

Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters is de oplossing voor de Arco-coöperanten geen staatssteun. "Er is dan ook geen voorafgaand akkoord van Europa nodig voor deze oplossing", klinkt het in "De ochtend" op Radio 1. Zijn N-VA-collega Jan Jambon wijst erop dat er hoe dan ook rekening zal moeten worden gehouden met de Europese regels. De Europese Commissie laat intussen verstaan dat ze de Arco-regeling wel degelijk moet goedkeuren. 

Afgelopen nacht bereikte de federale regering een akkoord over onder meer het aanslepende Arco-dossier.  Om de zowat 800.000 gedupeerden te vergoeden komt er een pot van 600 miljoen. Die pot zal gespijsd worden via de beursgang van staatsbank Belfius, via de overheid en via de christelijke arbeidersbeweging.

Een vraagteken blijft echter of die oplossing in overeenstemming is met de - zeer strenge - Europese regels over staatssteun. Een eerdere regeling werd al afgeschoten. Maar CD&V-minister Kris Peeters - voor wiens partij Arco een bijzonder belangrijk dossier is - stelt alvast dat er geen voorafgaandelijk akkoord van Europa nodig is voor de huidige regeling.

"Wij gaan alleen natuurlijke personen vergoeden, geen enkele rechtspersoon zal hieruit een voordeel halen. Technisch gezien is er dus geen sprake van staatssteun en moeten we dus niet vooraf de goedkeuring van Europa vragen", aldus Peeters. Al zal de federale regering "Europa informeren en gesprekken hebben met Europa", voegt Kris Peeters er nog aan toe. Het is minder duidelijk wat er zal gebeuren als Europa de regeling achteraf zou afschieten.

Dit akkoord geeft zekerheid aan de 800.000 coöperanten die toch wat hebben moeten wachten op dit politiek definitief akkoord.

CD&V-vicepremier Kris Peeters

Jambon: "We gaan niets doen tegen de rechtsregels"

N-VA-vicepremier Jan Jambon wijst er in elk geval op dat er Europese regels zijn. "Dit is een dossier dat ook in Europese kringen zal worden opgevolgd. Wij leven in een rechtsstaat waar ook Europa een rol in speelt. We gaan natuurlijk niets doen tegen de rechtsregels."

Qua timing is de Arco-oplossing sowieso verbonden aan de beursgang van Belfius, verduidelijkt Jambon. "De regeling wordt zeker niet ingezet voor die beursgang en dat zal onder toeziend oog van Europa zijn."

(lees verder onder foto)

Europese Commissie: "Akkoord bespreken met Belgische autoriteiten"

"Het zou inderdaad bizar zijn dat de Commissie de deal niet zou moeten goedkeuren. Dat is dus niet waar", verduidelijkt Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

"We staan in contact met de Belgische autoriteiten en zullen hun akkoord uiteraard met hen bespreken in de komende weken en maanden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen