Nicolas Maeterlinck

Provincie West-Vlaanderen wil afwijken van algemeen sproeiverbod

"West-Vlaanderen is een aparte provincie, met veel landbouw en veel toerisme aan de kust. Wij willen graag nog eens met onze crisiscel bekijken hoe we het advies van de droogtecommissie bij ons gaan toepassen", zegt waarnemend gouverneur Katrien Vandeputte. "Daarna zullen we helder communiceren over wat mag en niet mag."

Het probleem van de droogte wordt in Vlaanderen van erg dichtbij opgevolgd. Eerst werd code oranje aangekondigd voor het hele land. Dat betekent dat het hitteplan in actie komt. Kinderen, bejaarden en alleenstaanden moeten genoeg te drinken krijgen en uit de felle zon blijven, zowel thuis als in bejaardenhuizen, ziekenhuizen en kindercrèches.

Daarnaast kwam de droogtecommissie samen en die adviseerde de vijf gouverneurs om voor heel Vlaanderen een sproeiverbod in te voeren. De West-Vlaamse (waarnemende) gouverneur bekijkt of West-Vlaanderen toch niet een beetje een eigen koers kan varen.

Een andere provincie

"West-Vlaanderen is een andere provincie", zegt waarnemend gouverneur Katrien Vandeputte. Ze zal bekijken met de West-Vlaamse crisiscel of het toch niet mogelijk moet blijven om met regenwater te sproeien tussen 8 uur 's avonds en 8 uur 's ochtends.

De waarnemende gouverneur denkt daarbij aan de mensen die een investering hebben gedaan in een waterput en in eigen waterbronnen. Die zouden voorlopig nog hun groentetuin en hun gras mogen besproeien.

Land- en tuinbouw

De West-Vlaamse crisiscel zal ook nog eens bekijken of de regeling van vorige week nog kan worden doorgetrokken. Dat houdt in dat landbouwers water mogen halen uit bevaarbare waterlopen en kanalen.

West-Vlaanderen is de landbouwprovincie bij uitstek en zijn groenteteelt staat aan de kop van Europa. Zonder water gaat het niet. Nog deze week komt de West-Vlaamse crisiscel samen om de laatste knopen door te hakken en de situatie helemaal duidelijk te maken. In elk geval roept het provinciebestuur op om verstandig en zuinig met water om te gaan.

Meest gelezen