AP

R. Kelly reageert in 19 minuten durende "I admit" op beschuldigingen van seksueel wangedrag

R. Kelly reageert in een nieuw nummer op de vele beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem. In "I admit", dat 19 minuten duurt, geeft de Amerikaanse r&b-zanger toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar benadrukt hij ook dat hij absoluut geen pedofiel is. 

R. Kelly (51) bevestigt in "I admit" dat hij verschillende vriendinnen gehad heeft en dat hij ook wel eens ontrouw was. "Ik heb seks met alle vrouwen, zowel oudere als jonge." Maar toch noemt hij het "gek" om dat gedrag als "pedofilie" te bestempelen. "Ik geef toe dat ik spijt heb van mijn zonden", zingt hij wel. 

De Amerikaanse r&b-zanger wordt al sinds 1994 beschuldigd van seksueel misbruik. Hij is er meermaals van beschuldigd dat hij seks zou gehad hebben met minderjarige meisjes. Veel Amerikaanse radiostations weigeren daarom om zijn muziek te draaien.

Verschillende vrouwen zeggen ook dat ze gedwongen werden om seks met hem te hebben of beschuldigen hem van emotioneel misbruik. R. Kelly heeft de aantijgingen altijd ontkend en hij werd nooit veroordeeld. Hij zegt dat hij nooit seks gehad heeft met iemand zonder wederzijdse toestemming. 

Vorige zomer bracht nieuwssite BuzzFeed ook het verhaal naar buiten dat hij jonge vrouwen zou vasthouden en misbruiken in een soort van sekte (lees hierover meer in het artikel hiernaast). De vrouwen zouden verblijven in verschillende huizen in Atlanta en Chicago. Ook toen liet hij via zijn advocate weten dat er niets van aan was. 

De zanger laat in zijn nieuwe nummer ook verstaan dat hij zelf op 14-jarige leeftijd seksueel misbruikt zou zijn door een familielid.

Verder zegt hij dat hij alleen nog op tournee is omdat hij zijn "huur moet betalen". 

"Alleen God kan mij doen zwijgen"

Vorig jaar werd in de nasleep van de hashtags #metoo en #timesup op Twitter ook #muteRKelly gelanceerd. In een documentaire over het leven van R. Kelly had ook zijn ex-vriendin verteld hoe ze misbruikt werd tijdens haar relatie met hem die duurde van 2011 tot 2013. 

Spotify bande in het kader van een nieuw antihaatbeleid zijn muziek dit voorjaar een tijd uit zijn playlists, maar kwam redelijk snel op die beslissing terug (lees hierover meer in het artikel hiernaast). 

In "I admit" zegt R. Kelly ook dat iedereen zijn mening mag hebben. "Stenig me maar, wijs maar naar mij", zingt hij. "Laat de wereld zich tegen me keren, maar alleen God kan mij doen zwijgen. (...) Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen, dat ik de meest verachte artiest zou worden. Dus moest ik er een lied over schrijven, want ze verdraaien mijn woorden altijd."  

R. Kelly is vooral bekend van de jaren 90-hits  "I believe I can fly" en "If I could turn back the hands of time". 

Het volledige nummer kunt u hieronder beluisteren:

Meest gelezen