Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter John Crombez: "Waar is het geld naartoe?"

Oppositiepartijen SP.A en Groen zijn niet onder de indruk van het akkoord dat de federale regering vannacht heeft bereikt. Volgens SP.A-voorzitter John Crombez wijzen de cijfers erop dat het begrotingstekort volgend jaar gaat stijgen. Groen-kopvrouw Meyrem Almaci plaatst dan weer grote vraagtekens bij de oplossing voor Arco. 

Om de begroting voor volgend jaar op koers te houden, heeft de federale regering 2,6 miljard euro gevonden. Maar Crombez is niet overtuigd. "Ze hebben hier en daar zogezegd wat correcties gevonden en de cijfers van de ambtenaren aangepast. Meer moet je daar niet over zeggen", reageert de SP.A-voorzitter in "De ochtend" op Radio 1.

Crombez gelooft ook niet dat de arbeidsdeal een half miljard euro gaat opbrengen zoals de regering verwacht. "Ze spreken over een 12.000 jobs. Dat betekent dat dat 40.000 per kop zou opbrengen. Dat is zich rijk rekenen."

Volgens Crombez gaat het begrotingstekort verder stijgen. "Ze hebben hun best gedaan om dat te verbergen, maar er komt 5 miljard tekort bij volgend jaar. Dat staat in alle rapporten. Nul inspanningen op de begroting." De socialist vraagt zich af "waar het geld is". "Als ze maatregelen nemen, zoeken ze het bij bruggepensioneerden en werklozen. En de werkende mensen hebben al miljarden bijgedragen. Show us the money."

Groen-voorzitter Almaci heeft dan weer ernstige twijfels bij de Arco-deal. CD&V-minister Kris Peeters sprak over "zekerheid voor de 800.000 coöperanten". "Er is geen garantie dat dit de Europese toets zal doorstaan", reageert Almaci. "Men gebruikt een andere definitie voor staatssteun. De vraag is of Europa daarmee akkoord zal gaan. Eerst zien en dan geloven."

Meest gelezen