Videospeler inladen...

Waterverbruik: code groen, geel, oranje of rood. Wat betekenen die codes?

Vlaanderen kreunt onder de extreme droogte. Al wekenlang wordt er opgeroepen om spaarzaam om te springen met drinkwater. De toestand ging van code ‘groen’, over ‘geel’ naar ‘oranje’. Maar wat betekenen die codes eigenlijk?

Het is zomer, met hoge temperaturen. Vlaanderen kent al wekenlang een extreem droge periode en er wordt opgeroepen om zuinig om te springen met drinkwater. Dat water kan schaars(er) worden. Om de toestand duidelijk aan te tonen, worden er 4 kleurcodes gebruikt: groen, geel, oranje en rood. Sinds vandaag zitten we in Vlaanderen aan de 3de code, oranje.

 

Normale toestand. Er zijn geen problemen.

Verhoogde waakzaamheid. Er wordt opgeroepen om spaarzamer om te gaan met water. Als de situatie zo blijft, kan het zijn dat er een drinkwatertekort ontstaat bij hetzelfde verbruik.

Pré-alarm. Er geldt een verbod op het gebruik van leidingwater om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de voetpaden af te spuiten of zwembaden te vullen. Overtreders kunnen gestraft worden.

 

Alarm. Er is een reële kans op drinkwatertekort. Er is een absoluut verbod op het verspillen van leidingwater. Overtreders kunnen gestraft worden.

De straffen variëren van geldboetes tot gevangenisstraffen.

VIDEO: Vanaf vandaag is heel Vlaanderen de alarmfase voor droogte van kracht

Videospeler inladen...

Meest gelezen