Kan vierde mobiele telecomoperator prijsbreker worden? 

De federale regering gaat een vierde mobiele telecomoperator toelaten op de Belgische markt. Minister van Telecom De Croo wil op die manier de concurrentie laten spelen en de prijzen laten zakken.

Komt er sowieso een vierde speler?

Neen, dat is niet zeker. De Croo wil bij de veiling van een deel van het mobiele spectrum eind volgend jaar ruimte maken voor een vierde speler, naast Proximus, Orange en Telenet/Base. Het wordt dus mogelijk voor andere telecombedrijven om actief te worden in ons land. Volgens telecomregulator BIPT heeft een speler, met aangetoonde staat van dienst in een grote markt, interesse laten blijken om naar België te komen.

Wie wordt die vierde speler?

Wie die vierde speler kan worden is niet duidelijk. Volgens analisten is het Franse telecombedrijf Iliad de meest waarschijnlijke kandidaat. Iliad is onder de merknaam ‘Free’ actief in Frankrijk en Italië. Het bedrijf trok pas eind mei naar Italië en het profileert zich daar als een echte prijsbreker. Voor 30 gigabyte aan mobiele data en onbeperkt bellen en sms'en rekent het amper 5,99 euro aan. Op die manier kon het al 1 miljoen klanten strikken.

Moet die nieuwe speler een eigen netwerk uitrollen?

Niet meteen. De nieuwe speler moet een eigen netwerk uitrollen waarmee hij 20 procent van de bevolking bereikt. Om de rest van de bevolking te bereiken kan hij gedurende 8 jaar gebruik maken van de zogeheten nationale roaming. Dat betekent dat hij afspraken kan maken met de andere operatoren (Telenet, Proximus en Orange) om tegen betaling hun netwerk te gebruiken.

Zullen de prijzen zeker zakken?

De intrede van een vierde mobiele operator zal volgens de telecomregulator leiden tot lagere prijzen voor mobiele telefonie en dataverkeer. Het BIPT verwijst naar een studie van de KU Leuven. Die stelt dat een intrede van een nieuwe speler op de markt de prijzen met ongeveer 8,6% doet dalen.

Maar volgens Agoria, de federatie van de technologische bedrijven, is die prijsdaling maar tijdelijk. Verschillende buitenlandse voorbeelden tonen volgens Agoria aan dat een vierde speler niet leefbaar is, waardoor het prijseffect misschien tijdelijk is.

Agoria waarschuwt ook voor de kwaliteit van de verschillende netwerken. Doordat de bestaande operatoren minder winstgevend zullen zijn, kunnen belangrijke investeringen in 5G uitgesteld worden, denkt Agoria. In Europa is er eerder een trend van consolidatie naar drie netwerken aan de gang, dan dat er nieuwe spelers bij komen.

Meest gelezen