Videospeler inladen...

West-Vlaams gezin in Griekenland: "We zagen de vlammen voor onze neus"

De West-Vlaamse Isabel Pollet is samen met haar man en twee kinderen op reis in Griekenland. Ze verblijft in het dorpje Mati en moest met haar gezin op de vlucht voor de bosbranden. Aan Radio 2 vertelde ze hoe snel het vuur om zich heen greep. "In de namiddag nog tientallen kilometers ver, 's avonds moesten we op de rotsen schuilen."

Isabel Pollet uit Eernegem is samen met haar man en twee kinderen in Griekenland, waar ze afgelopen weekend een huwelijksfeest van familie bijwoonde. Ze verblijft in Mati, een dorpje bij de haven van Rafina, niet ver van de hoofdstad Athene. Heel dicht bij de bosbranden dus, waarbij al tientallen mensen omgekomen zijn. "We zaten er eigenlijk middenin", vertelde ze vanmorgen aan Radio 2 West-Vlaanderen. "We zagen de vlammen bijna letterlijk tot voor onze neus."

"In de namiddag hadden we al van onze hotelmanager gehoord dat er 70 kilometer verderop bosbranden waren. We konden de blushelikopters zien die water uit de zee haalden. Vooral onze kinderen vonden dat fascinerend om te zien." Daarna ging het eigenlijk vrij snel. "We zagen de rookpluimen steeds dichterbij komen. Toen we naar onze kamer wilden, werkte de lift niet meer en kregen we te horen dat we uit het hotel moesten. We zijn toen gaan lopen, het enige wat we konden doen."

(lees voort onder de foto)

We zaten verscholen met handdoeken voor onze ogen. Op den duur wisten we niet goed meer of we nu in zee moesten springen of niet.

Isabel Pollet

Het gezin vluchtte naar de rotsen bij het haventje achter hun hotel, waar ze uren hebben gewacht tot het weer veilig genoeg was om naar het hotel terug te keren. "We zaten er verscholen met handdoeken voor onze ogen. De vlammen en de rook kwamen erg dichtbij, we dachten dat ons hotel weggebrand zou zijn, we konden niks meer zien."

"Op den duur wisten we niet goed meer of we nu in zee moesten springen of niet. Er was wel wat paniek ja, zeker bij mijn jongste kind. Als ouder is het dan zaak om zelf kalm te blijven."

Het gezin keert later vandaag terug naar ons land.

Herbeluister het gesprek met Isabel Pollet

Nog andere landgenoten in Kineta, op de landtong tussen Athene en de stad Korinthe, maakten de volgende beelden (lees verder na de beelden.)

Videospeler inladen...

 

OPROEP: bent u in Griekenland en kunt u getuigen over de bosbranden, neem dan contact op met nieuws@vrt.be

Mati
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen