© 2017 Abram B. Olson

Voor het eerst graphic novel op longlist Man Bookerprize

De Man Booker is al een halve eeuw de belangrijkste trofee voor schrijvers na de Nobelprijs. Nog nooit was een roman in de vorm van een stripverhaal genomineerd, zelfs niet op de longlist. Met "Sabrina" van Nick Drnaso komt daar nu verandering in. 

De Amerikaanse stripauteur Nick Drnaso is een grote naam in de wereld van de graphic novel. Hij schreef en tekende al een indrukwekkend oeuvre bij elkaar. In "Sabrina" brengt hij het verhaal van de verdwijning van een jonge vrouw. 

Uit het recordaanbod van 171 fictieboeken plukte de jury 13 titels. Het gaat om engelstalige werken, gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Er zijn 6 Britse schrijvers bij, 3 Amerikanen, 2 Ieren en evenveel Canadezen. Voor het eerst sinds lang geen auteurs uit India, Pakistan of een of ander Aziatisch Gemenebest-land. De keuze is voorts verdeeld tussen 7 mannen en 6 vrouwen.  

Wie pakt de 60.000 euro?

Op 20 september kennen we de shortlist van 6 namen. Wie het zover brengt, krijgt al een goeie 3000 euro. Tijdens een gala in Londen half oktober raakt de winnaar bekend. Die vangt bijna 60.000 euro. 

De enige oud-winnaar op de lijst is Michael Ondaatje, met "Warlight". Hij won in 1992 met het verfilmde "The English Patient". Andere vroegere laureaten zijn onder meer Iris Murdoch, Ian McEwan, Hilary Mantel, Julian Barnes, Aravind Adiga, Yann Martel, Margaret Atwood, Kiran Desai, Coetzee, Rushdie, Naipaul, Arundhati Roy en Graham Swift. 

Net zoals bij de Nobelprijs ontbreken er grote namen op het palmares, bij voorbeeld Jeanette Winterson. Jonathan Coe, toch een van de belangrijkste en beste Britse auteurs van de voorbij kwart eeuw, werd onverklaarbaar zelfs nooit genomineerd...  

Michael Ondaatje, foto The Canadian Encyclopedia

Meest gelezen