AFP or licensors

Waterverbruik piekt: "Nog geen acuut probleem, maar wees zuinig" 

Door de aanhoudende droogte piekt het waterverbruik in Vlaanderen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is er op dit moment nog geen acuut probleem. Al blijft het absoluut noodzakelijk om zuinig te blijven omspringen met het leidingwater.

Vanaf vandaag is in alle Vlaamse provincies, behalve in West-Vlaanderen, code oranje van kracht voor de hitte. In dit geval krijgen we de raad om zoveel mogelijk verkoeling te zoeken. Al blijft het raadzaam om spaarzaam te zijn met het leidingwater. 

"Je mag wel nog leidingwater gebruiken om je kort te douchen, om te drinken en eten te bereiden", zegt Katrien Smet, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in het programma "De ochtend" op Radio 1.

"In West- en Oost-Vlaanderen en in een deel van Vlaams-Brabant mag men overdag en 's nachts geen leidingwater meer gebruiken om gazons en sportvelden te sproeien, en je zwembad te vullen. Wie zich niet aan de regels houdt kan een boete krijgen". 

Blijf spaarzaam met leidingwater

"We moeten ons op dit moment geen zorgen maken. Er is nu nog voldoende water, maar aangezien we niet weten hoe lang de droogte nog zal duren, moeten we zuinig zijn. Op dit ogenblik is het waterverbruik zeer hoog. We verbruiken 20 procent meer dan een gemiddelde zomer. Veel regenputten staan leeg en daardoor schakelen mensen nu over op leidingwater", besluit Smet. 

Meest gelezen