Zeldzame Chinese boom in bloei in Kalmthout

Het aanhoudende warme weer heeft alvast één positief effect: de Emmenopterys henryi staat in bloei in het Arboretum in Kalmthout. Dat is een Chinese boom die maar zelden zijn bloemen laat zien.

Warmte

Daar zit de warmte van de afgelopen weken zeker voor iets tussen, beaamt Bram Rammeloo van het Arboretum. "Het is vooral de warmte en de zon die gezorgd hebben voor de knopzetting. Maar het helpt ook wel dat hij al eens eerder in bloei stond en dat we voor die hele droge periode toch wel wat regen gehad hebben."

Record

Het exemplaar in de arboretumtuin is 60 jaar oud en staat voor de 6de keer in bloei en is daarmee Noord-Europees recordhouder in het aantal bloeiwaarnemingen. De bloemen zijn trossen van witte trompetjes. "En hij ruikt nog lekker ook", zegt Rammeloo. "In China, in zijn natuurlijk gebied, kan je die boom van op kilometers afstand ruiken. Hij ruikt wat naar gardenia. Op het heetst van de dag is de geur moeilijk waar te nemen, maar 's morgens vroeg en 's avonds laat ruik je het heel goed."

Kijkplatform

Omdat de bloemen zo bijzonder zijn, heeft het arboretum een stelling gebouwd met 4 kijkplatformen. "Het hoogste bevindt zich op 8,5 meter boven de grond zodat je helemaal in en rond de boom kan klimmen", vertelt Rammeloo. De Emmenopterys henryi staat zeker nog tot eind deze zomer in bloei.

kijkplatform

Meest gelezen