Videospeler inladen...

40 jaar ivf: "De techniek is eenvoudiger en succesvoller geworden"

Op 25 juli 1978 is Louise Brown geboren, de allereerste baby die ter wereld kwam dankzij de in-vitrofertilisatie-techniek (ivf). Intussen zijn in ons land alleen al tienduizenden baby’s via ivf geboren.

Koppels met vruchtbaarheidsproblemen hadden tot eind jaren 70 geen opties om eigen kinderen te krijgen. Tot Patrick Steptoe en Robert -Bob- Edwards er in slaagden om voor het eerst in een laboratorium menselijke eicellen te bevruchten. Exact 40 jaar geleden wordt Louise Brown geboren, de allereerste "proefbuisbaby" zoals dat indertijd werd genoemd.

Lees verder onder de foto van Louise Brown

AP1978

De ivf-behandeling was in het begin verre van evident. Vooral vanuit religieuze hoek waren er ethische bezwaren. Toch zou het Bob Edwards uiteindelijk de Nobelprijs voor de Geneeskunde opleveren. Intussen zijn de afgelopen 40 jaar al miljoenen baby’s ter wereld gekomen dankzij de ivf-techniek.

Lees verder onder de foto van Patrick Steptoe en Robert Edwards in 1978

AP1978

Ook ons land was een ivf-pionier. Amper 5 jaar na Louise Brown wordt in het UZ in Jette Tina geboren, officieel de eerste Belgische "proefbuisbaby". Al blijkt later dat Tina eigenlijk de tweede ivf-baby is. De eerste is geboren in Leuven, maar op vraag van de ouders en wegens het katholieke karakter van de universiteit wordt de geboorte discreet gehouden.

Om die laatste reden staat het fertiliteitsonderzoek aan de KUL lange tijd overigens op een laag pitje. Een gat dat wordt opgevuld door VUB-professoren André Van Steirteghem en Paul Devroey en hun team die nauw samenwerken met Edwards. "De VUB had een liberale houding tegenover beginnend leven", zegt Van Streirteghem daarover. "Het principe van de toepassing van nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen is er nooit in vraag gesteld." Al benadrukt hij wel dat dit niet wil zeggen "dat je zomaar alles kon doen".

De VUB had een liberale houding tegenover beginnen leven

Professor emeritus André Van Steirteghem, VUB

In de jaren 90 ontwikkelen Van Steirteghem en Devroey de ICSI-techniek (intracytoplasmatische sperma-injectie). Daarbij wordt één specifieke zaadcel in een eicel gebracht. De techniek is intussen uitgegroeid tot een van de meest gebruikte manieren om onvruchtbare mannen toch eigen genetische kinderen te bezorgen.

Lees verder onder de foto van de ICSI-techniek

De ivf-behandelingen van nu zijn volgens Van Steirteghem nauwelijks nog te vergelijken met die van 40 jaar geleden. "Het is veel eenvoudiger en patiëntvriendelijker geworden", legt hij uit. "Zowel in het ziekenhuis als in het laboratorium zijn alle technieken verbeterd en is er een veel betere kans om een kind te krijgen na een behandeling."

Videospeler inladen...

Meest gelezen