AFP or licensors

Ariane-draagraket met 4 Galileo-satellieten gelanceerd, systeem nu (bijna) op volle kracht

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is vanmiddag een Ariane-5-draagraket met vier kunstmanen voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo gelanceerd. Dat brengt het aantal Galileo-satellieten op 26, goed voor een continue, wereldwijde dekking.

De zware Europese draagraket vertrok zoals gepland om 13.25 uur Belgische tijd. Tegen dat alle vier Galileo-satellieten op een hoogte van 23.222 km in een cirkelvormige baan zijn uitgezet, zal ongeveer vier uur zijn verstreken. Dan zullen ook 26 van de 30 voor Galileo geplande kunstmanen in de ruimte zijn.

Galileo is een door de Europese Unie gefinancierd en door het Europese Riumtevaartbureau ESA geïmplementeerd miljardenproject om Europa onafhankelijk te maken van andere systemen zoals het Amerikaanse gps dat in wezen militair is.

Waar de eerste Galileo-satellieten in 2011 zijn gelanceerd, zijn de eerste diensten al goed anderhalf jaar verkrijgbaar. Fabrikanten van smartphones rusten reeds hun toestellen met Galileo uit, naast het minder nauwkeurige gps. Volgens ESA gebruiken reeds 100 miljoen toestellen het systeem. Het is vanaf 2021 volledig operationeel.

Meest gelezen