Binnenkort ook controle van passagiers op internationale treinen en bussen

Luchtvaartmaatschappijen doen het al: hun passagiersgegevens doorgeven aan binnenlandse zaken. Maar binnenkort wordt het ook ingevoerd bij trein- en busmaatschappijen. In de marge van het begrotingsakkoord keurde de federale regering twee proefprojecten goed. 

In de nasleep van de aanslagen in 2016 keurde het parlement een wetsontwerp goed dat de veiligheidsdiensten in ons land toegang verleent tot  passagierslijsten - de zogenaamde Passenger Name Records of PNR. Het gaat dan om paspoort- of rijksregisternummers en kredietkaartgegevens. 

Sinds april is dat het geval voor luchtvaartmaatschappijen, maar ons land wil het systeem ook uitbreiden naar het internationale bus- en treinverkeer. Voor het einde van dit jaar start er daarom een proefproject bij spoorwegmaatschappij Eurostar en lagekostenmaatschappij Flixbus.  

"De gegevens van de passagiers zullen worden vergeleken met onze zwarte lijsten, lijsten met zware criminelen" zegt minister van binnenlandse zaken Jan Jambon. "Als er een "hit" is dan wordt die persoon meteen van de bus of trein gehaald." 

Extra rompslomp

Nieuw is dat bij het opstappen zal worden gecontroleerd of de identiteit van de passagier overeen komt met de naam op zijn bus- of treinticket. "We doen dit in overleg met de sector" zegt minister Jambon "en we proberen maatschappijen ervan te overtuigen dat extra controles ook in het voordeel zijn van de passagiers zelf. " 

"Het is evident dat het iets ingewikkelder is voor treinen en bussen.  Trein- of busreizigers kunnen immers nog net voor het vertrek een ticket kopen.  Dus moeten we dat op een andere manier organiseren dan bij het vliegverkeer. Maar het is niet de bedoeling om de werking van de vervoersmaatschappijen door elkaar te halen."  

De proefprojecten starten na de zomer. Als de resultaten positief zijn worden ze nadien uitgebreid. "De grote uitdaging wordt spoorwegmaatschappij Thalys" zegt Jambon. Tussen Brussel en Parijs wordt de identiteit van reizigers - in tegenstelling tot bij Eurostar- op dit ogenblik nog niet gecontroleerd. 

© Guido Koppes - creative.belgaimage.be

Meest gelezen