Videospeler inladen...

Britney Spears staat vanavond in het Sportpaleis, daarom gaan mensen nog kijken

Britney Spears houdt vanavond met haar "Piece of me"-tournee halt in het Sportpaleis in Antwerpen. "(Hit me) baby one more time" en "Oops!... I did it again", het zijn hits die verschillende generaties woord voor woord kunnen meebrullen, maar wat is de status van de Amerikaanse popzangeres op dit moment nog? Dorianne Aussems van MNM en docent muziekgeschiedenis Gert Keunen geven een genuanceerd antwoord. 

Spears staat vanavond in Antwerpen met een herwerking van haar show, die ze tussen december 2013 en december 2017 250 keer opvoerde in Las Vegas. Het was een van de meest succesvolle concertreeksen in de stad. Deze tournee is haar eerste in 7 jaar. 

Britney Spears breekt exact 20 jaar geleden door met haar debuutsingle "(Hit me) baby one more time", het is meteen haar grootste hit ooit. 

(lees verder onder de video)

"Altijd product van songschrijvers en producers geweest"

Volgens Gert Keunen zit het verschil tussen haar en andere popsterretjes erin dat marketeers altijd geprobeerd hebben haar te laten meegroeien met de leeftijd van de initiële doelgroep. "Ze begon ook te rebelleren, rookte, liet haar haren afscheren en dat was allemaal deel van het plan." 

Maar wat betekent Britney Spears vandaag nog? "Muzikale relevantie is nooit aan de orde geweest omdat ze een product is van songschrijvers, producers en managers", stelt Keunen. "Er rest enkel nog de economische relevantie, Britney Spears als commercieel product." 

Voor Dorianne Aussems, dj bij MNM,  is Spears ook heel erg gelinkt aan een bepaalde periode. "Onze jonge luisteraars kennen haar niet. Maar wanneer we een "Back to the 90s"-lijst laten samenstellen, staat ze er zeker meerdere keren in. En wanneer we de luisteraars tussen twee nummers laten kiezen, kiezen ze altijd voor Britney."

"Pure nostalgie"

Voor heel veel twintigers en dertigers is een optreden van Britney Spears nu pure nostalgie. "Mensen flippen echt wanneer ze die nummers terughoren. Het is voor hen een "douche aan nostalgie" nummers zoals "(Hit me) baby one more time" en "Oops!... I did it again". Iedereen wil die beats door het Sportpaleis horen galmen." 

Ook volgens Keunen zijn het vooral de fans van vroeger die om nostalgische redenen in het Sportpaleis zullen staan. "Het zijn de kinderen en jongeren van toen die haar nu nog wel eens willen zien. Ze was toen ook een oprecht product van de muziekwereld, gecreëerd voor een doelgroep die er oprecht plezier aan beleeft. Maar er volgen altijd nieuwe tienersterretjes, dat concept wordt telkens opnieuw ingevuld. "

(lees verder onder de video)

"Mensen willen gewoon haar oude hits horen"

"Ze is dus nog altijd relevant door die hits", stelt Aussems. "Maar ze is het eigenlijk ook niet meer omdat mensen niet geïnteresseerd zijn in haar nieuwe muziek. Ze willen gewoon haar oude hits horen en de Britney van vroeger zien." Spears (36 intussen) speelt daar ook zelf op in. "Ze heeft nog altijd haar navelpiercing en draagt croptops (topje dat de buik bloot laat, nvdr) en ze doet ook aan conditietraining. Dat kan je allemaal volgen via haar Instagramaccount." 

"Wat ze bracht en nog brengt, past perfect in de definitie van mainstreammuziek", stelt Keunen. "Het is perfect voor een publiek dat zelf niet actief met muziek bezig is." 

"Dat ze niet live zingt, is geen probleem"

Dat Spears ook amper live zingt, maar vaak meelipt met backing tracks (of soms zelfs dat niet) lijkt de mensen die een ticket kopen niet te deren.

Haar entourage maakt er ook geen geheim meer van. "Ze zingt op elke song wanneer het kan", zei haar manager bij de start van de concertreeks in Las Vegas. "Om een show neer te zetten zoals die van haar, kan je geen 90 minuten lang tegelijkertijd dansen én zingen." 

Het publiek stoort zich daar volgens Aussems inderdaad niet aan. "Het gaat hen om de herkenbare songs, om de show en om de choreografieën. Want een keiharde show krijg je wel van Spears.  Dat ze niet heel de tijd zingt, daar schaamt ze zich zelfs niet over. Terwijl een Lady Gaga bewijst dat het wel kan, live vocaal overeind blijven en daarbij ook nog dansen. " 

Ze is blijven steken in haar decennium, maar iedereen houdt nog wel van dat decennium. 

Dorianne Aussems

De show, de hits en nostalgische overwegingen, dat zijn samengevat de drijfveren waarom mensen een ticket kopen om Britney Spears aan het werk te zien.

"Spears komt uit een tijdperk waarin we allemaal samen nog een idool hadden. Ze is blijven steken in haar decennium, maar iedereen houdt nog wel van dat decennium", besluit Aussems. 

Britney Spears staat vanavond in het Sportpaleis, het concert is nog niet uitverkocht. 

VIDEO: "Het journaal" sprak met enkele enthousiaste fans aan de ingang van het Sportpaleis

Videospeler inladen...

Meest gelezen