Christie's veilt exotische kunst uit de collectie Stoclet

Eind oktober zal Christie's in Parijs 30 kunstvoorwerpen uit Afrika, vooral Congo, en Oceanië aanbieden uit de collectie Stoclet. De objecten komen voor het eerst op de markt sinds de verwerving door de familie bijna 100 jaar geleden. Alleen al een Congolese Yaka-hoofdsteun zou 300.000 euro kunnen opbrengen. Voorts zijn er meubelen, maskers, beeldjes in ivoor en muziekinstrumenten.  

De voorwerpen waren in 1937 te zien op een grote tentoonstelling in Antwerpen. Ze behoren niet tot de oorspronkelijke architectuur van de villa Stoclet in Brussel, eeen ontwerp van de Oostenrijkse Secession-architect Josef Hoffman, maar ze waren wel decennia lang een deel van het interieur. Voor de villa kocht de familie Stoclet ook kunst en antiek uit onze oude cultuur. Voor Christie's gaat het om uitzonderlijk werk van zeer hoge kwaliteit die moet leiden tot een van de belangrijkste veilingen van het najaar. 

Stoclet en Hoffmann

De villa of het paleis Stoclet werd voltooid in 1911. Josef Hoffmann, een vooraanstaand architect van de grensverleggende Wiener Werkstätte, tekende het gebouw in 1905. De grote villa was een gesamtkunstwerk, met friezen van Gustav Klimt. Een eeuw later is alles nog in originele en goede staat. Het gebouw dat nog altijd eigendom is van de familie, staat op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Weinig mensen hebben het interieur gezien. 

Adolphe Stoclet (1871-1949) vergaarde fortuin in de uitbouw van spoorwegnetwerken. Later nam hij de leiding van de Generale bank over van zijn vader. Hij was een belangrijk mecenas van beeldende kunst en muziek.  Zijn grote rivaal baron Empain bouwde aan de andere kant van Brussel een bijna even grote villa in art deco stijl die bedoeld was om te wedijveren met het paleis Stoclet. 

Meest gelezen