Videospeler inladen...

Oppositie kritisch voor Zomerakkoord: "Peeters, u heeft zich laten rollen!"

In de Kamercommissie Financiën heeft de federale regering meer uitleg gegeven over het zomerakkoord dat ze gisteren bereikt heeft. Oppositiepartij SP.A haalt zwaar uit naar de verlaging van de werkloosheidsuitkering in de tijd. "U heeft zich laten rollen", zegt Meryame Kitir (SP.A). "En waarom? Omdat er een deal was voor Arco."

Een van de beslissingen van de federale regering is om werkloosheidsuitkeringen te verlagen, naarmate iemand langer werkloos is. Opvallend, want CD&V-vicepremier Kris Peeters had zich daar begin deze maand nog kritisch over uitgelaten. In "De ochtend" op Radio 1 had hij verklaard dat een lagere werkloosheidsuitkering mensen niet tot bij vacatures zal brengen.

In minder dan een maand tijd lijkt Peeters dus van idee veranderd te zijn. "U heeft zich laten rollen", klinkt het bij SP.A-Kamerlid Meryame Kitir. "In ruil krijgt u een deal van Arco waarover u helemaal nog niet zeker kan zijn. Maar er wordt wel gemorreld aan de werkloosheidsuitkeringen."

Ik vind het laf dat u pas met concrete voorstellen komt in november, na de gemeenteraadsverkiezingen.

Kristof Calvo, Groen

Volgens de oppositie is CD&V akkoord gegaan met de hervorming van werkloosheidsuitkeringen omdat de partij in ruil de belofte kreeg dat gedupeerden van Arco 40 procent van hun geld zouden terug krijgen. Maar die regeling moet nog "besproken worden met Europa", verklaarde minister van Financiën Johan Vanovertveldt. Het is dus niet duidelijk of die regeling er ook effectief komt.

"U organiseert mee het riedeltje dat het mensen hun eigen schuld is als ze geen job vinden", zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. "Wat ik er laf aan vind, is dat u pas in november met concrete voorstellen zal komen. Mensen mogen voor de gemeenteraadsverkiezingen dus niet weten wat CD&V heeft toegegeven aan N-VA en Open VLD."

"We hebben niet zomaar cijfers in de begroting gezet"

Daarnaast krijgt de regering ook kritiek van de oppositie over de berekeningen die gemaakt zijn om de begroting bij te sturen. Volgens de regering zal elke nieuwe job 40.000 euro opleveren, dankzij terugverdieneffecten en door het feit dat er geen werkloosheidsuitkering meer betaald moet worden. De oppositie gelooft dat cijfer niet.

Peeters verdedigt zich door te zeggen dat er "niet zomaar wat cijfers in de begroting zijn gezet". "Dit is nauwgezet berekend", aldus Peeters. "Dit is een realistisch cijfer."

VIDEO: herbekijk hieronder Meryame Kitir (SP.A) en Kristof Calvo (Groen) in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen