Hulpgoederen en bijstand voor slachtoffers van de bosbranden: "Griekse samenleving reageert fantastisch"

Zo'n 1.500 gezinnen verloren hun huis bij bosbranden rond het Griekse badstadje Mati. In een geïmproviseerd crisiscentrum krijgen ze eten, medische bijstand en hulp bij het zoeken naar onderdak. "De solidariteit is enorm," zegt de gemeente.

Een lokaal in het gemeentehuis van Rafina is tot de nok gevuld met hulpgoederen. Paletten vol drinkwater, droge koekjes, beddengoed, luiers en toiletartikelen. Mensen die alles kwijtgeraakt zijn in de brand, komen zich hier bevoorraden. "We hebben alles gekregen van privépersonen en van hulporganisaties. De manier waarop de Griekse samenleving reageert is fantastisch," zegt viceburgemeester George Kokkolis. "Het is zelfs zoveel dat we nu even stop moeten zeggen en gaan bekijken wat de grootste noden nog zijn."

Gemeente-ambtenaren helpen mensen ook aan onderdak. De meesten zijn ondergebracht in hotels in Athene. Enkele tientallen hebben geslapen in de plaatselijke middelbare school. En nog anderen krijgen hulp van burgers die spontaan een kamer of appartement ter beschikking stellen. "De humanitaire hulp is vrij goed onder controle. Stilaan krijgen we de watervoorziening weer op gang, de elektriciteitstoevoer in het gebied blijft een probleem," zegt Kokkolis. "Helaas blijven de hulpdiensten overleden slachtoffers vinden, ik vrees dat het aantal over de 100 zal gaan."

We krijgen zoveel hulpgoederen aangeboden dat we nu even stop moeten zeggen
George Kokkolis, viceburgemeester van Rafina

"Psychologische hulp zeker zo belangrijk als medische"

Op het pleintje voor het gemeentehuis heeft het Rode Kruis z'n tenten opgeslagen. Vrijwilligers verzamelen er om samen met de brandweer richting het getroffen gebied te trekken. "Wij hebben twee zoekteams op het terrein met gespecialiseerde vrijwilligers," zegt Georgos Hatsigeorgiou. "Zij doorzoeken mee de huizen, op basis van een lijst die we hier hebben met vermisten. Dat aantal loopt nog altijd in de tientallen."

De vrijwilligers maken moeilijke momenten mee. "Zij waren het die gisteren als eerste een grote groep verkoolde lichamen vonden in Mati. Dat was heel zwaar. We letten erop dat onze vrijwilligers zelf ook genoeg psychologische begeleiding krijgen.

Daarnaast biedt het Rode Kruis ook niet-dringende medische hulp. Mensen met oogproblemen door de rook of met ademhalingsmoeilijkheden, kunnen terecht in een tent waar dokters standby zijn. "Maar wat we misschien nog het belangrijkste vinden, is de psychologische hulp die we hier bieden. Mensen komen hier aan met psychosomatische klachten, met mentale trauma's, veroorzaakt door stress. Op dat gebied hebben we zeker evenveel werk."

Meest gelezen