De dood voor de rechter gedaagd op Theater aan Zee

Oostende ademt weer theater de komende tien dagen. Het festival TAZ staat in het teken van leven, dood, zorg en rituelen.

Het jaarlijkse podiumfestival aan ’t zeetje is aan zijn 22e editie toe, met de nadruk dit jaar op zorg, rituelen, leven en dood. Theater Aan Zee, met vele tientallen voorstellingen, gaat van start met “Rechtszaak tegen de dood” van kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne. Zij klagen de dood aan op basis van artikel II-62 van de Europese grondwet: “Eenieder heeft recht op leven”. Het wordt een van de meest complexe assisenzaken ooit, van 25 juli tot 4 augustus in het vredegerecht van Oostende. 

De advocaat van de dood

Alles verloopt volgens de regels van een echte strafrechtelijke procedure. Openbare aanklager Jean-Luc Cottyn zet persoonlijke getuigenissen om in een juridische aanklacht en Els Leenknecht zal optreden als advocate van de burgerlijke partijen. De beklaagde zelf, de dood dus, heeft Walter van Steenbrugge als advocaat. 

De getuigen: een filosoof, een arts, een visser

Er komen verschillende deskundigen getuigen à charge en à décharge, onder meer Wim Distelmans en Jean Paul Van Bendegem. Maar ook de Oostendse schipper Willy Versluys komt getuigen. De voorbije veertig jaar verloor hij zeven mensen op zijn vissersboten.

Het hof van assisen wordt bij het beoordelen bijgestaan door een jury van twaalf door het lot aangewezen gezworenen. Wordt de dood schuldig bevonden of niet? De uitspraak valt op zaterdag 4 augustus, de laatste dag van TAZ.  Het hele proces wordt gestreamd via Facebook. Ook wie geen kaartje heeft bemachtigd - de voorstelling is allang uitverkocht- kan dus volgen.

Leven en dood

Gastcurator van TAZ 2018 is Barbara Raes. Na een loopbaan in de kunstensector is ze nu vooral bezig met rituelen voor mensen die verlies hebben geleden, een thema dat ook doorklinkt in de programmatie van TAZ. Op Canvas.be gaf ze daar meer toelichting over:

Voor TAZ bedacht Barbara Raes het ritueel Zon dag kind, waarbij een kind dat verlies heeft geleden aan boord gaat van een schip, daar de nacht doorbrengt met een zonnekoningin en een kapitein-cellist, die samen met het kind tegen het ochtendgloren "de zon opzingen". Het publiek kan de terugkeer van het bootje meemaken op de strekdam van Oostende.  Het project wordt na TAZ voortgezet, met onder meer een vormingspakket voor de zorgsector. 

Op 25 juli loopt een bijzondere "rouwstoet" door Oostende: "Danse Massacre", "om het leven te vieren". Meteen de officiële start van TAZ.  

Charlotte Vandermeersch zingt

Actrice Charlotte Vandermeersch brengt op  zondag 29 juli op TAZ een try-out van haar zangproductie "Whale*". Vandermeersch is bekend als theateractrice bij Arsenaal/Lazarus. In de bioscoop was ze te zien in "Belgica" en De premier", op televisie in vele reeksen, onder meer "Wat als?"

"Ik zing al mijn hele leven," zegt Vandermeersch in "De Ochtend" op Radio 1, "maar sinds het overlijden van mijn vader ben ik zelf muziek gaan schrijven." Nu werkt ze muzikaal samen met Eric Engels en Kris Delacourt.

't Is echt een bandje aan het worden

Het muzikale project van Charlotte Vandermeersch is nog pril; het concert op TAZ moeten we dus een try-out noemen. Acteren blijft de kersverse moeder ook gewoon voortdoen.

Meest gelezen