all rights reserved

Mentale gezondheidstoestand van piloten en cabinepersoneel voortaan strenger gecontroleerd

Er komen strengere regels voor de mentale gezondheidstoestand van piloten en cabinepersoneel. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Zo moet vliegend personeel in de toekomst verplicht een mentale screening ondergaan voordat ze in dienst kunnen komen bij een luchtvaartmaatschappij. Piloten en cabinepersoneel zullen op willekeurige momenten ook testen moeten afleggen voor alcohol- en drugmisbruik en er komt een speciaal hulpprogramma voor piloten met mentale problemen.

Op 24 maart 2015 liet een copiloot van luchtvaartmaatschappij Germanwings opzettelijk een vliegtuig verongelukken tegen een bergwand. De man had mentale problemen. Hij slaagde erin om de andere piloot buiten te sluiten uit de cockpit en liet toen het vliegtuig crashen.

Om dergelijke drama's in de toekomst te voorkomen, voert de Europese Commissie strengere regels in voor de mentale gezondheidstoestand van piloten en cabinepersoneel. Concreet gaat het om vier nieuwe maatregelen:

  • Luchtvaartmaatschappijen zullen worden verplicht om psychologische testen af te nemen van piloten en cabinepersoneel alvorens ze in dienst kunnen komen bij het bedrijf.
  • Piloten en cabinepersoneel zullen ook uitgebreid worden gescreend op alcohol- en drugsmisbruik alvorens ze in dienst kunnen komen.
  • Er komt een speciaal hulpprogramma voor piloten met mentale problemen.
  • Op willekeurige momenten kan aan luchtvaartpersoneel worden gevraagd om een alcohol- of drugtest af te leggen.

Nu al gebeurt het in sommige Europese landen dat piloten en cabinepersoneel op willekeurige momenten alcohol- en drugstesten moeten afleggen, dat wordt nu uitgebreid naar alle landen van de Europese Unie. 

Luchtvaartmaatschappijen krijgen twee jaar om aan alle nieuwe regels te voldoen. Niet alleen Europese luchtvaartmaatschappijen moeten zich naar de regels schikken, ook niet-Europese maatschappijen die vluchten naar Europa uitvoeren, zullen de nieuwe richtlijnen moeten volgen.

Meest gelezen